Plánované rodičovství

Jak probíhá vyšetření ne/plodnosti?


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
08.červenec 2020

Neplodnost je choroba příznačná dnešní době a reprodukční kliniku navštěvuje rok od roku stále více párů. Při včasném zahájení léčby lze ale naštěstí řadu příčin neplodnosti velmi dobře řešit a díky moderní reprodukční medicíně se tak i páry, jež by přirozenou cestou počaly jen stěží, mohou dočkat vytouženého miminka. Před samotnou léčbou je však nutné podstoupit vyšetření, která poodhalí, proč se početí potomka nedaří.

Neplodnost je zapříčiněna z jedné třetiny ženou, z jedné třetiny mužem, aneb oběma partnery. Proto je nezbytné vyšetření celého páru pro zjištění příčin a následnou optimální léčbu. (Neplodným je označen pár, který se snaží při pravidelném pohlavním styku neúspěšně otěhotnět po dobu šesti až dvanácti měsíců).

Každá partnerská dvojice může mít jinou kombinaci příčin a faktorů neplodnosti, a proto se také vyšetřovací i léčebné postupy u různých párů liší. Dle výsledků základních klinických a laboratorních testů jsou pak individuálně doporučena další specializovaná vyšetření.

Mezi základní vyšetření ženy patří ultrazvukové vyšetření malé pánve, které zobrazí dělohu, vejcovody a vaječníky. Provádí se přes břišní stěnu nebo pomocí vaginální ultrazvukové sondy.  Hodnotí se tvar děložní dutiny, postavení vaječníků a vejcovodů. V průběhu léčby se pak hodnotí růst folikulů a výška děložní sliznice, takzvaného endometria.

O reprodukčním zdraví ženy informují pohlavní hormony, tedy folikulostimulační hormon, luteinizační hormon, estrogen, prolaktin, testosteron, globulin vážící pohlavní hormony, antimülleriánský hormon (AMH), a hormony štítné žlázy, a to TSH, fT4, fT3, anti TPO a anti TG, které se stanoví z krve.

Vyšetření antimülleriánského hormonu v kombinaci s TSH a prolaktinem klinickanabízí také jako jednoduchý průkaz ovariální rezervy nejen ženám s potížemi s početím, ale i všem, které chtějí získat rychlý a cenově dostupný přehled o svém reprodukčním zdraví. Test z krve napoví, kolik vajíček ženě ve vaječnících ještě zbývá a zda jí nehrozí například předčasná menopauza.

Dalším nezbytným postupem při vyšetření pro léčbu neplodnosti je vyloučení přítomnosti pohlavních chorob – hepatitidy typu B a C, syfilidy, HIV a chlamydií. U žen, které opakovaně potratily, či se u nich vícekrát nezdařil embryotransfer, je prováděno imunologické vyšetření. Při něm jsou testovány zejména antifosfolipidové protilátky, ale i nespecifické a specifické protilátky proti spermiím, vaječníkům či zoně pellucidě, tedy ochranné vrstvě vajíčka, která slouží k výběru vhodné spermie. Zkoumá se také ženina buněčná imunita.

Vyšetřením, jež může o příčinách neplodnosti rovněž leccos napovědět, je vyšetření genetické. Základní, ovšem nesmírně důležité je stanovení karyotypu neboli chromozomální výbavy. V populaci se totiž vyskytují lidé, jejichž chromozomální výbava obsahuje chyby, což může způsobit buď neplodnost, opakované potraty, či narození dítěte s vývojovými vadami. Jak imunologické, tak i karyotypové testování probíhá z krve. Vyšetření plodnosti tak pro ženu není nijak zatěžující a je prakticky bezbolestné.

O pohlavním zdraví muže vypovídá do velké míry stav jeho spermií. Vyšetření mužské plodnosti tak vychází vždy z provedení takzvaného spermiogramu. Jedná se o zcela zásadní vyšetření, bez něhož nemá význam provádět ani jakákoliv podrobná vyšetření plodnosti u ženy. (Odběr ejakujátu probíhá masturbací po dvou až třech dnech abstinence. Podmínkou je, že muž přinese na kliniku svůj vzorek osobně!)

Mezi základní vyšetření spermatu patří stanovení objemu, pH, zkapalnění a počtu spermií, jejich pohyblivosti a tvaru. Takto se může potvrdit nebo vyloučit patologie spermatu, nemůže se však potvrdit, že muž je skutečně plodný či neplodný. Plodnost je totiž dána interakcí mezi mužskými a ženskými faktory. A i když má muž spermiogram v pořádku, nevylučuje to vliv dalších faktorů – například genových mutací, které mohou zabraňovat oplození vajíčka. Proto je třeba, aby také muž podstoupil imunologický rozbor protilátek i genetickou analýzu chromozomální výbavy.

Na základě vyšetření spermiogramu lze hodnotit též míru poškození, tedy fragmentaci DNA spermií. Právě tento faktor velmi často představuje příčinu mužské neplodnosti a při neobjasněných příčinách neplodnosti nebo při opakovaných samovolných potratech toto vyšetření představuje důležitou doplňující metodu. Jak vyšetření spermiogramu, tak i vyšetření fragmentované DNA spermií lze provést pouze z jednoho jediného odebraného vzorku ejakulátu.

Prokáže-li se, že v ejakulátu nejsou přítomny žádné spermie nebo jsou jejich fyziologické vlastnosti špatné, případně počet velmi nízký, jsou muži doporučeny odběry mikrochirurgickými zákroky. Při metodě TESE (Testicular Sperm Extraction) je z varlete odebrán malý vzorek tkáně, z něhož jsou následně získávány spermie. TESA (Testicular Sperm Aspiration) je metoda odsátí spermií z varlete tenkou jehlou a při MESA (Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration) je tekutina obsahující spermie odsáta z kanálků nadvarlete. Všechny tyto zákroky jsou prováděny v celkové anestézii. Získané zdravé spermie je pak možné použít pro oplození vajíček nebo pro zmražení a uchování na později.

Dle TZ

www.lesensky.cz

www.repromeda.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová