Medicína

Přeshraniční zdravotní péče o pacienty


Kategorie: Aktuality 
20.červen 2020

Zdraví bez hranic – tak zní cíl projektu Healthacross for Future, který byl vyznamenán Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako Best Practice a který je v současné době realizován v rámci programu Evropské unie Interreg Rakousko – Česká republika. Od roku 2013 mohou být čeští pacienti ambulantně ošetřováni na zemské klinice v Gmündu a díky projektu Healthacross for Future jim bude brzy zpřístupněna také stacionární péče. K tomu v současné době vzniká také první přeshraniční zdravotnické centrum v Gmündu/Českých Velenicích.

(Video k projektu: https://youtu.be/5kcU5QZJABw)

 

Ročně je v Gmündu ambulantně ošetřeno téměř tisíc českých pacientů. Aktuálně probíhají jednání s českými zdravotními pojišťovnami. Projekt Healthacross for Future plánuje a přiravuje koncept prvního přeshraničního zdravotnického centra mezi Dolním Rakouskem a jižními Čechami, a to přímo na hranici v Gmündu/Českých Velenicích. Výstavba centra bude financována rakouským Programem pro regionální rozvoj LE14-20. Od roku 2021 zde budou pod jednou střechou spolupracovat rakouští a čeští lékaři, terapeuti, pečovatelé a další personál, kteří budou poskytovat zdravotnickou péči rakouským a českým pacientům.

„Spolupráce českých a rakouských lékařů a zdravotnického personálu z obou zemí je v Evropě jedinečná. Třicet let od pádu železné opony se ukazuje, že padly také hranice v našich hlavách,“ říká radní Dolního Rakouska a předseda NÖGUS. Své nadšení z projektu neskrývá ani projektový partner a vedoucí oddělení zdravotní péče Krajského úřadu Jihočeského kraje, který v projektu vidí nejen možnosti zdravotní péče bez hranic, ale také zlepšení kvality života v regionu.

Projekt Healthacross for Future byl zahájen na jaře 2017 a bude podporován do září 2020 Evropským fondem pro regionální rozvoj (EFRE), a to celkovou sumou ve výši téměř 370 000 eur v rámci programu Interreg Rakousko – Česká republika, bez kterého by se projekt nemohl realiozovat. Je jedním z 60 přeshraničních projektů, které program Interreg Rakousko – Česká republika aktuálně podporuje. https://www.at-cz.eu/cz

Dle TZ

www.ewingpr.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová