Bolest

Bolesti hlavy - migréna


Kategorie: Aktuality Bolesti hlavy 
19.červen 2020

Některé bolesti hlavy mohou být život ohrožující, jiné, ač nejsou tak fatální, dokáží brát roky života. Dle Světové zdravotnické organizace dokonce až polovina dospělé populace trpí bolestmi hlavy. Více než 30 % dospělých ve věku 18–65 let se potýká s migrénou, která představuje chronické až paralyzující onemocnění. Jedině lékaři mohou správně určit typ bolesti hlavy a zamezit dopadům neléčeného onemocnění. S cílem vytvořit komplexní systém péče pro pacienty, zaměřený na jednotnou diagnostiku, klasifikaci a léčbu bolestí hlavy je lékařská společnost Czech Headache Society, která vznikla v roce 1994.   

Bolesti hlavy se dle mezinárodně uznávané klasifikace rozdělují na primární a sekundární. Sekundární bolesti hlavy jsou projevem jiných běžných onemocnění (chřipka, zánět nosních dutin), až po závažné a život ohrožující, jakými mohou být nádor mozku či zánět mozkových blan. K primárním bolestem hlavy se řadí migréna, tenzní bolesti hlavy a cluster headache (bolest hlavy přicházející v záchvatech podobných migréně, častěji trpí kuřáci).

Migréna, přesto, že neohrožuje na životě a někdy ji lidé mají tendenci dokonce zlehčovat, způsobuje nejvyšší míru dočasné nemohoucnosti pacienta. Je řada nediagnostikovaných pacientů s migrénou, kteří se spoléhají na samoléčbu, při které si mohou ovšem např. nadměrným užíváním analgetik ublížit. Každá opakující se bolest hlavy (primární nebo sekundární) vyžaduje proto náležitou pozornost. Je vždy na lékaři, aby správně určil typ bolesti hlavy, její závažnost, doporučil vhodný režim a zvolil odpovídající léčbu.

 Migréna, která se řadí mezi primární bolesti hlavy, je mnohem závažnější postižení, než např. tenzní bolest hlavy, kterou většinou v krátkém čase zvládne každý. Migrénou trpí až jeden milion Čechů. Je charakterizována opakovanými záchvaty bolestí hlavy středně silné až velmi silné intenzity doplněné doprovodnými příznaky, jako je například nevolnost, zvracení, světloplachost a extrémní vyčerpání.

Klasifikace rozlišuje migrénu s aurou (20 %) a migrénu bez aury.  Samotná aura předchází vlastní migrenické bolesti hlavy a běžně se může projevovat dočasnou poruchou zraku a zorného pole (záblesky).  Rozlišuje se také migréna epizodická a chronická. Projevy migrény a charakteristické rysy záchvatů se však mohou u každého pacienta  lišit, proto je třeba důkladné vyšetření odborníkem a individuální přístup k léčbě.

Lékař vždy musí vyhodnotit, jaký druh bolesti hlavy, hlavně však jaký druh migrény pacient má a jaká léčba by mu mohla vyhovovat. U lehčích migrén se běžně podávají analgetika a  tzv. triptany – léky, které jsou cílené a tlumí akutní záchvat migrény. U středně těžkých a těžkých forem se přidává preventivní léčba, kterou pacient užívá dlouhodobě a která dokáže snížit počet záchvatů a jejich intenzitu. Nejnovějším typem preventivní léčby je pak léčba biologická.

 Na význam sítě specializovaných center pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy, kterou založila  Czech Headache Society, upozornila primářka Neurologické kliniky 3. LF UK a TN, MUDr. Jolana Marková, FEAN. Na vybraných místech jsou soustředění specialisté zaměřující se na různé typy bolestí hlavy a zajištující odpovídající péči pacientům.

Spolu s medikamentózní léčbou se doporučujei úprava denního režimu a zdravý životní styl. Pro prevenci a předcházení záchvatů je rovněž důležité zjistit spouštěče migrény a eliminovat je. Více informací na www.omigrene.cz.

Dle TZ

www.havaspr.com

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová