Očkování dětí

Proč se dát očkovat proti meningokokům v dospívání?


Kategorie: Očkování dětí Aktuality 
04.červen 2020

Meningokoková infekce může postihnout kohokoliv - od kojenců, po dospělé. Výskyt onemocnění v ČR každý rok stoupá. Přenáší se kapénkovou infekcí a napadá ochranné obaly mozku a míchy - meningy. Choroba je nepředvídatelná, postupuje velmi rychle a často vede až k úmrtí. Nejúčinnější ochranou proti nákaze je očkování. Velkou část nakažených bakterií meningokoka tvoří mladí lidé ve věku od 15 do 25 let. Meningokok může poznamenat jejich celý další život a v řadě případů ho i ukončit.

Očkování samo o sobě zaměstná jen velice nepatrnou část imunitního systému. Vytváří se určitá paměť, tak, aby se dítě/dorost příště dokázalo ochránit před infekcí, jestliže se s ní setká. Zátěž organismu je pak neporovnatelná s klasickým onemocněním, kdy dochází k zánětlivé reakci celého organismu. Neočkují se tedy jen děti a lidé v karanténě nebo ti, kteří mají například zvýšenou teplotu. V takovém případě se doporučuje očkování odložit.

Očkování probíhá stále i v době epidemie po celém světě. Veliký hazard je s očkováním skončit nebo je dočasně omezit. Podle slov místopředsedkyně České vakcinologické společnosti - neočkovat znamená riskovat a případně jít naproti jiné pandemii.

Vyšší výskyt nemoci u mladých lidí lékaři přikládají náročnosti životního stylu: mladí lidé často přetěžují organismus sportem, ponocováním, málo odpočívají, a hlavně mezi sebou sdílejí pití, cigarety, čímž často unikají počátečním příznakům a následky jsou pak fatální, protože je nelze odchytit v rané fázi. Dozor rodičů již není tak silný, jako u malých dětí.

Ačkoliv se toto onemocnění léčí antibiotiky, v mnoha případech rychlého průběhu v krátké době nelze účinně zasáhnout a předcházet nejenom závažným komplikacím, ale často i úmrtím.

Přestože se meningokoková meningitida objevuje v méně případech, než je tomu například právě u aktuální koronavirové pandemie, úmrtnost může být 10-20 %. A právě proto lékaři neustále apelují na to, aby očkování v rizikových věkových kategoriích rodiče využívali a své děti dali očkovat.

Očkování je také důležité proto, že nemoc se nemusí rozvinout ale, ale i jako „zdravý jedinec“, je li bezpříznakovým nosičem, může nevědomě šířit nákazu.  Dle TZ

 

www.focus-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová