Nemoci a jejich příznaky

Ekzém, trhlina, hemoroidy nebo rakovina?


Kategorie: Nemoci a jejich příznaky Aktuality 
21.květen 2020

Nepříjemné pocity v oblasti konečníku - svědění, pálení nebo bolest, otoky v jeho okolí, krev na toaletním papíře či výtoky mají různé příčiny. I u příznaků na první pohled banálních, je důležitá včasná návštěva praktického lékaře a odborná diagnóza. Cílená léčba odstraní obtíže a může být záchranou života.

Svědění konečníku se často objevuje několikrát za den a snaha zmírnit ho škrábáním situaci jen zhoršuje. Na postižené kůži vznikají další prasklinky a oděrky. Nejčastěji se objevuje ve spojitosti s ekzémem nebo kvasinkovým onemocněním. Může být ale také příznakem rozšířených hemoroidálních pletení, trhlinek, píštělí nebo zánětu. Pokud se svědění objeví, je dobře vědět, že situaci může zhoršovat jak nedostatečná hygiena, tak hygiena přehnaná.

S některými problémy se pacienti neradi svěřují a trvá jim dlouho, než se odhodlají je řešit. Je to pochopitelné, ale řešení není dobré odkládat. Čím dříve se pacienti odhodlají k návštěvě praktického lékaře, tím dříve je možné určit správnou diagnózu a začít s cílenou léčbou. V případě řitní oblasti se jedná zpravidla o režimová opatření a kombinaci lokální a systémové léčby.

Za krev na toaletním papíře mohou nejčastěji hemoroidy (rozšíření cévních pletení v oblasti konečníku). Krev se zpravidla objeví po delším přehlížení prvních příznaků nemoci a je důrazným upozorněním, že návštěvu praktického lékaře nelze odkládat. Příznak může znamenat jak život ohrožující onemocnění, tak jen nepříjemné snížení kvality života. Prvními vodítky k diagnóze jsou pro lékaře barva krve, přítomnost hlenu a související příznaky. V každém případě je dobré přesně popsat potíže (svědění, pálení, bolestí, otoky v okolí konečníku, výtoky, bolesti, křeče v břiše a zvracení). A to vše bez nepatřičného studu! Více na www.konectabu.cz.

Jasně červená barva krve značí nejčastěji hemoroidální onemocnění, tedy rozšíření žilních pletení v okolí konečníku. (I když se o hemoroidech otevřeně moc nemluví, zná je z vlastní zkušenosti více než polovina Čechů.)  Jednat se může též o řitní trhlinu související často se zácpou, nebo píštěl – ta se zpravidla projevuje navíc příměsí hlenu s hnisem. V těchto případech se jedná o onemocnění, která při léčbě pod dohledem odborníka neznamenají větší riziko.

Pokud dochází ke krvácení ze žaludku je stolice natrávenou krví zbarvena do černa. Důvodem mohou být žaludeční vředy. Obávaná rakovina tlustého střeva nebo konečníku se nemusí ihned projevit viditelnými příznaky. Proto jsou důležité pravidelné preventivní kontroly a zejména kolonoskopická vyšetření.

Ekzém a kvasinkové onemocnění se projevuje svěděním, pálením, začervenáním (ekzem) a bělavým povlakem (kvasinky). Terapie je lokální (čípky, masti, gely, krémy).

Hemoroidy – projevy identické, bolest v okolí konečníku, otoky, krvácení, výtoky. Léčba lokální (čípky, masti, systémová léčba, venofarmaka) dle doporučení lékaře.

Řitní trhlina je provázená jasně červeným krvácením, bolestí při stolici a bezprostředně po ní, často i svěděním. Léčba je zaměřena na uvolnění stažených svěračů zhoršujících vyprazdňování pomocí dilatátorů – pacient provádí po instruktáži sám. Vhodná je též lokální terapie – čípky, masti (vhodné jsou s aplikátorem). Moderní přípravky vytváří na pokožce ochrannou vrstvu, přispívají k hojení a snižují riziko vzniku prasklin.

Divertikly (výchlipky) střevní se projevují bolestmi břicha, krvácení se objevuje při mechanickém poškození a při infekci. Léčba spočívá v dodržování dietních opatření, při opakovaných zánětech je nutné chirurgické řešení.

Rakovina tlustého střeva je záludná. Časná stadia nemusí mít zjevné příznaky. Nekontrolovaný růst buněk se nejprve projeví tvorbou polypů, které mohou krvácet. Polypy nemusí být vždy rakovinného původu, ale je vždy nutné jejich včasné odstranění. Projevem nádoru bývá přítomnost hlenu a krve ve stolici a při vyprazdňování střídání zácpy a průjmu. Léčba zahrnuje endoskopické odstranění polypů. U nádoru chirurgické odstranění postiženého úseku tračníku nebo konečníku. Dle místa a stupně pokročilosti nálezu je nutná chemoterapie, případně radiační léčba.

Dle TZ

www.focus-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová