Terapie a prevence chřipky

Koronavirus SARS-CoV-2 neohrožuje astmatiky více


Kategorie: Aktuality Terapie a prevence chřipky 
12.květen 2020

Astma je závažné chronické onemocnění, které postihuje dýchací cesty. Současná pandemie onemocnění COVID-19 však nepředstavuje pro naprostou většinu astmatiků výrazně vyšší riziko ve srovnání s běžnou populací. Zásadní ovšem je, aby měli astmatici své onemocnění pod kontrolou a dodržovali léčbu, což je klíčové

I když je astma chronickou respirační nemocí a má tedy potenciál zhoršit průběh koronavirového zápalu plic, platí, že pokud je astma pod kvalitní kontrolou, jsou normální funkce plic a pacient je dlouhodobě bez stavů zhoršení a akutních záchvatů, není riziko závažného průběhu koronavirové plicní infekce zásadně vyšší než pro jedince, kteří astmatem netrpí. Správné dodržování obecně vyhlášených ochranných postupů by mělo být dostatečné.

Pokud by astma nebylo zcela stabilní či byly již před epidemií častější příznaky, je třeba stav konzultovat telefonicky s ošetřujícím odborníkem, probrat současnou léčbu a způsob jejího podávání, především inhalační techniku. Dobrým pomocníkem jsou pro tyto případy videohovory, kdy může lékař podávání léků i objektivně vidět a zhodnotit. Po domluvě s ošetřujícím lékařem je vhodné aktuálně odložit pravidelné preventivní kontroly. V souladu s potřebou dodržování léčby by měli astmatici myslet na zajištění dostatku léků, nejlépe formou e-receptu.

Základem léčby astmatu jsou v dnešní době léky, které dokážou účinně tlumit zánětlivé změny v průduškách. Nejvíce se dnes užívají kortikoidní hormony, především v inhalační formě.

V poslední době bylo možné narazit na informaci, že podávání kortikosteroidů může průběh nemoci COVID-19 zhoršit. To by s určitou pravděpodobností mohlo nastat při podávání celkových kortikosteroidů (v tabletě) v době rozvíjející se koronavirové pneumonie. Pokud je již pacient užívá, pro těžší stupeň astmatu, nesmějí se náhle vysadit, protože by mohlo dojít k závažným komplikacím. Nově nasazovat jen kvůli koronaviru se určitě nemají. Vše je třeba řádně konzultovat s lékařem a nepodnikat bez porady žádné kroky. V žádném případě se však tato rizika netýkají kortikosteroidů v inhalační podobě, a to ani při vyšších dávkách, má-li je nemocný předepsány.

Ani ostatní protiastmatické léky průběh nemoci COVID-19 nezhoršují. „Platí, že léky se mají podávat dále tak, jak byly předepsány, důsledně, dobrou technikou. Vysazování léků z obav oslabení imunity a zhoršení průběhu COVID-19 není namístě a může vést ke komplikacím.

Pylová sezóna je v plném proudu a alergiky trápí každoroční obvyklé potíže. Mnozí mohou zaměnit příznaky alergií za symptomy koronavirového onemocnění, projevy alergie se však od projevů onemocnění COVID-19 liší. Nový koronavirus SARS-CoV-2, způsobující těžkou infekci dýchacích cest, se projevuje nejčastěji horečkou, kašlem či dušností. Sezónní alergie se od virových onemocnění liší. S vyšší teplotou a výraznějšími celkovými projevy spojena nebývá. Jsou pro ni naopak typické rýma, ucpaný nos a kýchání.

Dle TZ

www.ambitmedia.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová