Doporučené očkování

Světový den meningitidy 2020


Kategorie: Aktuality Doporučené očkování 
24.duben 2020

Invazivní meningokoková onemocnění patří k nejzrádnějším chorobám dneška. Světový den meningitidy - 24. duben 2020, se každoročně snaží poukázat na tuto hrozbu i na možnosti prevence. Celosvětově postihují invazivní meningokoková onemocnění ročně kolem půl milionu lidí. V České republice se tato nemoc každoročně týká přibližně pěti desítek osob. V loňském roce onemocnění postihlo 49 osob, z nichž 3 zemřeli. Nejohroženějšími skupinami jsou malé děti do 4 let a dospívající a mladí dospělí ve věku od 13 do 25 let – ti navíc bývají nejčastěji takzvaně bezpříznakovými nosiči. V ČR se v posledních letech šíří především séroskupiny meningokoka B a C.

MUDr. Pavla Křížová, CSc., vedoucí Národní referenční laboratoře pro meningokokové nákazy Centra epidemiologie a mikrobiologie SZÚ upozorňuje na celosvětové šíření virulentního klonu meningokoka skupiny W: Tento klon meningokoka může způsobit onemocnění s atypickým klinickým průběhem, který provází například potíže spojené s trávicím traktem. Má zvýšenou schopnost rychlého šíření v populaci a také ho provází zvýšená smrtnost. Proti všem těmto séroskupinám meningokoka existuje očkování.

Letošní Světový den meningitidy chce zdůraznit především důležitost prevence, správné diagnostiky a léčby a poukazuje také na ničivé následky na životy pacientů a jejich rodin. Hlavním mottem je, že všichni mohou přispět k boji s meningokokovou meningitidou – a to očkováním.  V současnosti se lze kombinací dvou vakcín (jedna je proti séroskupinám A,C,W,Y, druhá proti séroskupině B) ochránit před onemocněním. Vhodné očkovací schéma a načasování vakcinace je dobré konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je očkování důležité zejména pro věkové skupiny novorozenců a malých dětí do 4 let a pro dospívající a mladé dospělé (13 – 25 let). U této druhé skupiny je navíc vakcinace zásadní vzhledem k častému výskytu bezpříznakového nosičství.

Dle TZ

www.focus-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová