Děti

Očkování dětí kvůli pandemii by se nemělo odkládat


Kategorie: Aktuality Očkování dětí 
05.duben 2020

Odborná společnost praktických dětských lékařů (OSPDL) v souladu s doporučením České vakcinologické společnosti ČLS JEP apeluje na rodiče, aby neodkládali očkování dětí ani v období současné pandemie způsobené koronavirem SARS-CoV-2. Odklad by mohl způsobit nárůst očkováním preventabilních infekcí, a ohrozit tak zdraví dětí.

Podle MUDr. Aleny Šebkové (OSPDL) je důležité i v současné době dbát na prevenci a neodkládat očkování dětí proti onemocněním, na něž jsou k dispozici vakcíny a která by bez očkování mohla mít závažný, zdraví dítěte ohrožující průběh. Patří mezi ně například očkování proti černému kašli, hemofilovým infekcím, a řada dalších povinných očkování zařazených do očkovacího kalendáře. Není nutné odkládat ani dobrovolná očkování, například proti pneumokokovým infekcím u kojenců. Právě tato infekce je častou komplikací původně virových onemocnění a může vést k závažnému poškození zdraví dítěte.

Očkování lékaři neprovádí u dětí, které jsou v karanténě pro onemocnění COVID-19, pro potvrzený kontakt s onemocněním koronavirem nebo mají příznaky akutního onemocnění. V těchto případech se pokračuje v očkování po skončení karantény nebo vymizení příznaků akutního onemocnění s odstupem cca 14 dní.

Pokud je dítě v nepoznané inkubační době onemocnění COVID-19 a nemá klinické známky onemocnění, tzn. jeví se jako zdravé, očkování nepředstavuje riziko a není nutné ho odkládat.

Proto, aby se minimalizovalo riziko nákazy dětí v ordinacích praktických dětských lékařů, nastavili tito režim návštěv pacientů v ordinacích tak, aby se striktně oddělily akutně nemocné děti od zdravých. Pro každou skupinu je vyhrazena určitá část dne a doporučuje se ordinaci navštívit po předchozím telefonickém objednání.

„Za podmínek dodržování doporučených hygienických pravidel není v tuto chvíli na místě odkládat očkování. Mohlo by se stát, že bychom sice zvládli koronavirovou pandemii, ale následně by se vinou dramatického poklesu proočkovanosti objevila onemocnění, která se v současnosti u nás nevyskytují, nebo pouze v malé míře, právě díky očkování,“ apeluje na rodiče MUDr. Alena Šebková.

Video: http://ambitcommunication.cz/press/cs/press/ockovani-deti-v-dobe-koronavirove

Dle TZ

www.ambitmedia.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová