Knižní recenze a anotace

Marek Vácha: Eutanázie – definice, historie, legislativa, etika


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
03.duben 2020

Grada Publishing 2019; vydání první, str. 112

Monografie našeho předního bioetika s dávnou, historickou i současně mnohostranně diskutovanou tématikou navazuje úzce na medicínu – na  její dnešní možnosti i meze. Vysvětluje pojmy sice blízké tématicky eutanázii, ale ne totožné. Neomezuje se pouze na pojem eutanázie, jak je zřejmé z názvů kapitol.

Autor připojuje všestranné názory a stanoviska, široký výčet citací především z 21. století od legislativy přes filozofické úvahy až po konkrétní poznatky a zkušenosti jednotlivých zemí.  Základem monografie je systematické rozdělení do pěti kapitol.1. Pokus o definici 2. Eutanázie a asistovaná sebevražda ve světě 3. Eutanázie a etika 4. Kodexy a dokumenty 5. Eutanázie v myšlení a náboženských systémech současné Evropy.

Útlá publikace výborně a srozumitelně nabízí utřídění vlastních znalostí, vztahujících se k tématu. V současné době se téměř každý, a to nejen z řad lékařů a sester, zabývá poměrně novým pojmem Medical Aid in Dying – MAID.

Je nutno na diskuse a nabízenou  realitu být připraven i vlastní osobností, aby nás nepostihl rovněž nový filozoficko-etický „ second victim syndrome“ – syndrom druhé oběti  při a po rozhodování o tak mezních hodnotách, jako jsou život a smrt.

Doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová