Medicína

Přes Nesnězeno lze nově darovat jídlo


Kategorie: Aktuality 
23.březen 2020

Jídlo pro seniory, lidi bez domova i zdravotníky mohou nyní lidé darovat prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Novou featuru do ní přidali vývojáři z brněnského studia Futured. Jídlo pro každou ze tří skupin vyjde zákazníky na sto korun, rozvoz zajistí aplikace. Jen za první hodinu lidé koupili jídlo za dvacet tisíc korun. Z následné zprávy o dva dny později za dalších 24 hodin lidé koupili jídlo za sto tisíc korun.

Do aplikace Nesnězeno, která již od minulého týdne umožňuje restauracím i přes karanténu fungovat dále a nabízet své jídlo i v režimu beze slev, přibyl o tomto víkendu nový podnik s názvem „Daruj DOBROty“. Novou featuru do aplikace pro iOS i Android přidali koncem druhého březnového týdne 2020 členové CEO vývojářského studia Futured.

Oproti jiným podnikům je tento specifický v tom, že v něm uživatelé nekupují konkrétní jídlo pro sebe. Místo toho vybírají, komu na jídlo přispějí. Uživatelé aplikace za sto korun mohou koupit jídlo jedné ze tří skupin – seniorům, lidem bez domova a zdravotníkům. Všechny tři skupiny jsou totiž podle zakladatelů Nesnězena současnou situací velmi zasažené.

Zdravotníci v těchto dnech jedou na dvě stě procent a už jim docházejí síly, senioři jsou zase izolovaní a bojí se vycházet. Ve složité situaci jsou i lidé, kteří jsou na ulici a jsou odkázání na pomoc ostatních. Zároveň jde také o další podporu samotných restaurací. První objednávka byla domluvena s pražskou restaurací Spojka Karlín.

Novinka funguje tak, že jakmile se přes aplikaci nastřádá dost stokorunových darů pro některou ze tří skupin, Nesnězeno jídlo objedná v restauraci a na svoje náklady zajistí distribuci. V případě lidí bez domova jídlo putuje k diecézním charitám a do sociálního podniku Pragulic, v případě seniorů pak k domluveným nadacím jako Ježíškova vnoučata, Breakfaststory či Seniorem s radostí.

V případě zdravotníků je domluva s koordinátory v Praze v Motole a Na Homolce, a také s mediky z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.  Dle TZ

www.lesensky.cz


 

Autor: MUDr. Olga Wildová