Léčivé rostliny

Léčivá kráska, která podporuje imunitu


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
24.březen 2020

Skalní růže je nejen ozdobnou rostlinou, ale především rostlinou léčivou. Dokáže posílit imunitu, je silným antioxidantem, přírodním antivirotikem i antibiotikem, ničí plísně i kvasinky. Cist, neboli skalní růže, je zelený keř pocházející ze Středomoří. Má půvabné květy ve škále barev od bílé po sytě růžovou. Patří mezi tradiční léčivky. V lidovém léčitelství je například čaj ze skalní růže používán již celá staletí. Lidé jej využívali pro léčbu horečky, průjmu, ale i při různých kožních onemocnění.

Prospěšnou látkou obsaženou ve skalní růži jsou především polyfenoly, různorodé látky obsažené pouze v některých rostlinách. Ničí škodlivé volné radikály, účinně potlačují infekci a působí proti virům. Zjistilo se, že látky ze skalní růže působí na proteiny virových obalů, jejichž pomocí se viry napojují na hostitelské buňky a následně do nich pronikají. Skalní růže aktivitu těchto proteinů potlačuje, a tím zabraňuje virům v množení. Působí také na viry eboly nebo HIV, jak zjistila studie německých odborníků z roku 2016. Jiná studie z roku 2009 pak potvrdila i příznivý vliv skalní růže proti chřipkovému viru A, jenž je pověstný svou schopností rychle mutovat a stávat se tak rezistentním vůči farmaceutickým antivirotikům.

Podle další studie z téhož roku skalní růže příznivě působí na organismus při virových infektech horních cest dýchacích (rhinoviry i aktuálně obávanými koronaviry).

Druh skalní růže Cistus incanus tak například dokáže ničit baktérie Steptococcus mutans, které se podílejí na vzniku zubního kazu. Jiné druhy, konkrétně Cistus villosus a Cistus monspeliensis, se zase osvědčily proti zlatému stafylokoku působícímu závažné infekce. Výborně si navíc dokážou poradit také s plísněmi a kvasinkami, kupříkladu známou kvasinkou Candida albicans, která způsobuje ústní a genitálové plísňové infekce, nebo s plísní Aspergillus fumigatus. Ta je přitom jedním z nejčastějších mikroorganismů, které se mohou rozvinout v plísní zasažených budovách, a způsobit houbové infekční onemocnění aspergilózu.  (Napadá horní dýchací cesty, kde může vyvolávat alergické reakce, někdy se dostane i do plic, což může u lidí s oslabenou imunitou vést i k úmrtí.)

Látky obsažené ve skalní růži ničí rovněž biofilm tvořený bakteriemi na různých povrchových částech našeho těla. Je hlavním viníkem chronických onemocnění – díky němu bývají bakterie odolné k účinkům antibiotik. Čaj či výplach ze skalní růže se ukázal např. jako velmi účinný zejména proti biofilmu v ústech, kde pomáhá udržovat rovnováhu mezi přítomnými mikroorganismy a potlačuje různé zubní záněty.

V komplexu zdraví prospěšných látek, jako jsou vitamíny, stopové prvky a minerály, slouží polyfenoly k podpoře imunity, jak bylo výše uvedeno. Předností je, že jde o příjem látek v přírodní podobě. Kromě polyfenolů v rostlině jsou přítomny také bioflavonoidy, které jsou též významnými antioxidanty a rovněž zvyšují působení nesmírně cenného vitamínu C. S extrakty ze skalní růže se lze setkat v kvalitních doplňcích stravy zaměřených na posílení imunity, ale hlavně jsou k dostání v lékárnách.

 (Dle MUDr. Ždichynce).

www.vegall.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová