Hubnutí - obezita

Obezita - fenomén současnosti


Kategorie: Aktuality Hubnutí - obezita Možnosti řešení obezity 
17.březen 2020

Otylost, (obezita) nadměrná tělesná hmotnost, nedostatek pohybu, nezdravý životní styl, ale také dědičné vlivy i psychická onemocnění trápí velkou část populace. Je nazývána epidemií civilizace. Její řešení i léčba zůstává „pracovní“ náplní jedince, psychoterapeutů, endokrinologů, diabetologů, internistů, chirurgů,  psychiatrů i institucí. A to nejen pro estetické cítění jedince, ale především pro zdravotní dopady, které mohou být kruté.

Obézní jedinec je ohrožen mnoha rizikovými faktory – postižením pohybového aparátu, aterosklerózou, diabetem, žilní trombózou, žlučovými kameny,  ženy nádory prsu,  muži kolorektálním karcinomem.  Pokud je obezita spojena s tzv. inzulinovou rezistencí hovoří se o metabolickém syndromu.

Léčba je náročná a dlouhodobá a odvíjí se od vzniku obezity. Vyžaduje trpělivost jedince i terapeuta. Četná doporučení „zaručených diet“ a jejich problematické výsledky jen zvyšují stres z neúspěchu a měly by být cestou k léčbě obezity odborníkem.

Počet lidí, kteří mají problémy s váhou, v České republice neustále roste. Alarmující je také rostoucí počet dětí s nadváhou. Je to bohužel dáno dobou, stylem života a minimem pohybu. (Proto také např. VZP nabízí svým klientům mj.  příspěvek na pohyb.)

K léčbě je nutná vůle jedince především pro radikální změnu stravovacích návyků, jejichž doporučení jsou všeobecně známá a zařazením do životní stylu pravidelnou pohybovou aktivitu jako samozřejmou součást denního života. Léčba však by měla být především v rukou odborníka.

http://medicina.cz/hubnuti-obezita/jak-zhubnout/

https://www.5nej.cz/srovnani-vyzivovych-poradenstvi/

 

Autor: MUDr. Olga Wildová