Ochrana hranic

Koronavirus na Bulovce


Kategorie: Ochrana hranic Aktuality 
09.březen 2020

Ze závěrů TK  9. března 2020 v Nemocnici Na Bulovce zůstávají kvůli nemoci COVID-19 jen dvě cizinky, jsou v dobrém stavu. Přes víkend poslali lékaři do domácí karantény Čechy, kteří na Bulovce byli kvůli nákaze hospitalizováni. Na dnešní tiskové konferenci to řekla primářka kliniky infekčních chorob MUDr. Hana Roháčová. Česko má zatím 32 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. Další nemocní jsou v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a domácích karanténách.

"Dvě ženy by normálně byly také v domácí izolaci. Dokud nebudou vyléčené, nemůžeme je pustit třeba ani do hotelu," uvedla Roháčová. Všichni pacienti léčení naBulovce měli podle ní lehký průběh bez příznaků nebo s velmi lehkými známkami nemoci připomínajícími zánět horních cest dýchacích.
Pacienti propuštění domů mají podle ní pokyny, že mají hlásit případné změny svého zdravotního stavu. Kontrolní testy se u nich budou opakovat zřejmě jednou týdně.

Z Bulovky začali ve čtvrtek 5. 3. 2020 vyjíždět ve speciální sanitce lékaři či sestry z infekční kliniky k odebírání vzorků od lidí z jejich domovů, u nichž o tom rozhodli hygienici. Do neděle bylo takových výjezdů 65. Už naplánovaných výjezdů jsou desítky. Během dneška bude podle Roháčové testovat dalších 20 případů z těchto výjezdů a dalších 20 od pacientů, kteří přišli na kliniku. Vzorky nemocnice testuje dvakrát denně.

Od soboty 13. 3. 2020 mají preventivní karanténu nařízenou všichni Češi, kteří se vrátili z Itálie. Podle Roháčové je možné, že mezi nimi další nakažení budou. Dosud jsou případy prokázané v Česku spojené se severem Itálie, zejména lyžařskými středisky Val Gardena, Passo Tonale nebo Auronzo di Cadore. Další mají souvislost s příjezdem ženy z amerického Bostonu. "Nevíme, jak ostatní státy. Hodně hlásí Francie, Německo, Rakousko," uvedla Roháčová.

Lidé, kteří se sice vrátili z rizikových oblastí, ale příznaky nemají, by se testovat neměli. "Vylučování viru u člověka s příznaky je daleko masivnější, než u toho, kdo je bezpříznakový," vysvětlila. Velké procento lidí příznaky nemá, nelze ovšem podle ní vyloučit, že virus šíří do svého okolí.
V Česku po víkendu zůstává 32 nakažených koronavirem, v karanténě bylo v pátek preventivně 1100 lidí.

Od sobotního opatření vzhledem k návratu turistů a lidí z Itálie poroste zřejmě počet sledovaných o stovky až tisíce. Ministerstvo také zakázalo návštěvy v nemocnicích a domovech důchodců. Od začátku testování 24. ledna 2020  do pondělního rána bylo vyšetřeno 928 lidí.
První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily v neděli 1. března. Během soboty 7. března přibylo sedm nových pacientů, v neděli šest. Celkem 27 případů má souvislost s Itálií, zbytek s Bostonem.

Dle TZ

www.bulovka.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová