Asijská koření

Účinek kurkumy na klouby


Kategorie: Aktuality Asijská koření Bylinky Ájurvédské medicíny 
16.březen 2020

Kurkuma známá jako koření králů, tvoří nezbytnou součást indické kuchyně, ale dokáže mnohem víc než jen okořenit jídlo. Farmakologické studie se shodují na tom, že kurkuma má výborné účinky na lidský organismus. Její účinná složka je kurkumin, přírodní a zcela netoxická látka.

Kurkuma se používá v čínské i indické kuchyni a v ajurvédské nauce o životě a dlouhověkosti je známá již celá staletí. Sušený nebo mletý kořen kurkumy pomáhá tlumit zánět, pomáhá při kožních problémech, podporuje normální činnost jater, pomáhá při hubnutí, přispívá k navození duševní rovnováhy a působí jako antioxidant, čímž posiluje imunitu. V současné době existuje již více než 5  600 publikovaných farmakologických studií o jejích účincích, včetně ovlivnění funkce kloubů.

 „Léčení kloubů kurkumou může být stále vnímáno jako jakási babská rada, ale výzkumy jasně ukazují jeho nesporné příznivé účinky. Protizánětlivé účinky kurkuminu působí proti akutní i chronické bolesti, chrání chrupavku a pomáhají ke zvýšení hybnosti,“ říká MUDr. Jakub Holešovský, lékař z nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Kurkuma, respektive kurkumin, pomáhá tlumit zánětlivé procesy, přičemž nevykazuje nežádoucí účinky na gastrointestinální trakt. Studiemi byl také prokázán efekt kurkuminu v protekci kloubních chrupavek. Komplexním působením na kloubní chrupavky snižuje tvorbu volných kyslíkových radikálů a podporuje funkci antioxidantů, které jsou přirozenou součástí lidského těla. Navíc pomáhá proti ztuhlosti a bolesti kloubů, které trápí lidi s artritidou nebo revmatem. Doplnit svoji stravu o přípravky s kurkumou by měli především aktivní sportovci, kteří své klouby více namáhají. 

K využití blahodárných účinků kurkuminu nestačí jen zařadit kurkumu do každodenní stravy. Kořen kurkumy obsahuje asi 3 % kurkuminu a pro lidský organismus je složité ho v přírodní podobě absorbovat, protože se nerozpouští ve vodě. V syrové formě dokáže lidské tělo vstřebat pouze 1 % kurkuminu. Kořenit kurkumou proto nestačí.

Pro efektivní užití kurkuminu a účinné působení v organismu je nejlepší užívat extrakt z kurkumy nebo přípravek, který ho obsahuje spolu s jinými prospěšnými látkami. Ideálním přípravkem obsahujícím kurkumu je například doplněk stravy, který obsahuje kurkumu zpracovanou unikátním způsobem zaručujícím až 2700krát větší vstřebatelnost než u přírodního prášku kurkumy.

Doplněk stravy byl úspěšně otestován lékaři na oddělení Ortopedie a traumatologie v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov. Je volně k dostání v lékárnách. Dle TZ

www.amic.cz

 


 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová