Medicína

VARDS a EVALI – nové pojmy v intenzivní péči?


Kategorie: Aktuality Kouření 
25.únor 2020

Podle nejnovějších údajů CDC bylo zaznamenáno v USA celkem 2 758 hospitalizací nebo úmrtí v důsledku postižení plic při kouření e-cigaret. Nové formy kuřáctví vyžadují nové znalosti terminologie, definic i žargonu kuřáků (vaping, juuling, dabbing, dripping), které jsou významné pro relevantní anamnestické údaje a pohotovou diferenciální diagnostiku.  Téma bylo přednostně zařazeno na výroční kongres  SCCM v USA.

EVALI a VARDS se liší. EVALI je akronym pro electronic cigarette/vaping associated lung injury; VARDS  je daleko závažnější až život ohrožující forma. EVALI se diagnostikuje při vykouření e-cigaret/y až 90 dnů před vývojem příznaků. Rtg snímek plic prokazuje disperzní opacity a nejsou přítomny známky plicní infekce.

VARDS splňuje tato kritéria a připojuje k dušnosti akutní hypoxemii – s SO2 =  95 % v klidu a < 88 % při námaze. Při VARDS s progredující formou se připojuje  bolest na hrudi, kašel, únava, ztráta tělesné hmotnosti až  po hypoxemické selhávání dýchání. Závažnost se kategorizuje ve třech stupních Worcester Group 1 – 3 podle závažnosti příznaků a stupně hypoxemie.

Průběh závisí na počtu takto vykouřených cigaret, na jejich aromatizaci a složení, na geno- a fenotypu kuřáka. Ne vždy reaguje příznivě na nasazení kortikosteroidů na rozdíl od eozinofilní, lipoidní a hypersenzitivní pneumonie -  kortikosteroidy mohou dokonce působit nežádoucí imunosupresi. Terapie je v současné době symptomatická, obdobná klasickým postupům při ARDS z jiných příčin.

LILLY, C et al: Vaping-associated respiratory distress syndrome ( VARDS). New Guidance provides first screening recommendations. Presented at: Society of Critical Care Medicine´s Criticasl Care Congress; Feb. 16 – 19, 2020; Orlando; USA

 

Z referátového výběru doc. MUDr. Jarmily Drábkové, CSc.

Autor: MUDr. Olga Wildová