Žena a zdraví

Co by měla vědět dospívající dívka


Kategorie: Aktuality Žena a zdraví 
27.únor 2020

Nástup první menstruace (menarché) je velice proměnlivý. V současné době se průměrný věk pohybuje okolo 12 let a 6 měsíců. Ještě v minulém století děvčata menstruovala později. Dřívější nástup menstruace v současnosti pravděpodobně souvisí s  životním stylem, zejména stravovacími návyky dětí. Například u obézních děvčat může menstruace nastat dříve, protože tuková tkáň ovlivňuje tvorbu pohlavního hormonu estrogenu. S obezitou, chronickým stresem i vlivy chemikálií z okolí dokonce vědci spojují i předčasné dospívání. Při předčasné pubertě může první menstruace nastat i u sedmiletých či osmiletých dívek. Ačkoliv je menstruace zcela přirozenou součástí života každé ženy, řada dívek příchod svých prvních měsíčků vyhlíží s obavami. Proto několik poučení zkušeného gynekologa MUDr. Pavla Turčana.

Nástup první menstruace kromě tělesné váhy ovlivňuje i výška či množství vody v těle a také genetika. Proto je dobré zeptat se na věk první menstruace matky, případně i babičky. Informace může napovědět, kdy zhruba lze první měsíčky očekávat. První krvácení lze předpovědět i podle dalších projevů dospívání (počínající růst tělesného ochlupení, zvětšování prsou, pobolívání v podbřišku a někdy objevení se hlenovitého výtoku z pochvy.)

Všechny proměny dětského organismu v dospívající podobu ženského těla, včetně menstruace, způsobují ženské pohlavní hormony - estrogen a progesteron, které se tvoří ve vaječnících. Hormony ovlivní děložní sliznici (výstelku či endometrium), která se začne zvětšovat. Zvětšená sliznice čeká na oplozené vajíčko, které by se v ní uhnízdilo. Pokud ale žádné vajíčko oplodněno není a ve sliznici se neuchytí, začnou se určité vrstvy děložní sliznice odlupovat a společně s trochou krve a hlenem odcházejí z těla pryč, což se projeví jako menstruační krvácení.

Ovulace je část menstruačního cyklu, kdy se z vaječníků uvolňuje zralé vajíčko a následně putuje vejcovodem směrem k děloze. Během své cesty může být oplodněno spermií, čímž dojde k těhotenství. Ovulace trvá jen pár vteřin. Vajíčko může být oplodněno tedy až po ní a vzhledem k jeho krátké životnosti je oplodnění schopné jen méně než 24 hodin. Obvykle k ovulaci dochází kolem 14. dne menstruačního cyklu, průměrně tedy asi 14 dní před samotnými měsíčky.

Několik dnů, ale také až jeden týden před menstruací se mohou objevit změny nálady, rozmrzelost, plačtivost, podrážděnost, někdy též zvýšená citlivost prsů. Tyto emocionální, psychologické a fyzické příznaky se označují jako premenstruační syndrom (PMS).  Bývá přítomná i bolest v podbřišku a křeče, bolest kloubů a svalů, zhoršení akné, ale například i zvýšená chuť k jídlu, především na sladké. Míra těchto projevů se různí, některé dívky, později ženy je sotva zaregistrují, jiným v daném období vážně zhoršují kvalitu života. Výrazné a obtěžující příznaky PMS je proto vhodné řešit s lékařem.

Menstruační křeče patří mezi jedny z nejběžnějších projevů menstruace. Způsobují je obvykle kontrakce dělohy, která se tak snaží vypudit odlupující se děložní výstelku. Ulevit od křečí mohou léky proti bolesti typu ibuprofenu, ale také například teplé obklady přiložené na podbřišek, různé bylinné čaje či mírná fyzická aktivita nebo masáž podbřišku. Pomoci může i zvýšený přísun hořčíku nebo doplňky stravy s fytoestrogeny a dalšími vitamíny, minerály a extrakty jako například Sarapis Mensis, které napomáhají stabilizaci hormonálních hladin a ulevují i od dalších nepříjemných projevů menstruace.

Ačkoliv menstruace je každoměsíční záležitost, v prvních několika letech nemusí být pravidelná. Po dvou až třech letech by však už celý cyklus měl být stabilizovaný a krvácení by mělo přicházet každých 4 až 5 týdnů. Pokud je i po této době menstruace dál nepravidelná, je vhodné navštívit lékaře. Samotná délka menstruačního krvácení je individuální, obvykle se pohybuje v rozmezí 3 až 7 dnů. Objem krve během jedné menstruace je průměrně 20 až 80 ml.

Pro mladé dívky zažívající svou první menstruaci jsou nejvhodnější klasické menstruační vložky. Manipulace s nimi je snadná. Tampony jsou vhodnější pro starší děvčata, vyžadují více zručnosti při zavádění a  pravidelné vyměňování. Příliš dlouho zavedený tampon totiž může způsobit infekci či nebezpečný syndrom toxického šoku. Rizika představují u mladých dívek menstruační kalíšky, které jsou v současné době vnímány jako moderní a ekologická menstruační pomůcka. Pro ženské tělo je přirozené, aby menstruační krev odtékala pryč, kalíšky ji však zadržují. Pokud si žena nechá kalíšek delší dobu a krvácení je silnější, hrozí zpětný tok krve přes vejcovod do dutiny břišní, což může způsobit endometriózu, silné bolesti i neplodnost. Při manipulaci s kalíškem hrozí mnohem větší riziko zanesení infekce než u běžných vložek.

Dívka ani při menstruaci se nemusí vzdát sportu. Záleží samozřejmě na intenzitě projevů, jako jsou křeče a bolesti, ale lze říci, že cvičení a sportování při menstruaci nijak neškodí, naopak rozprouděním krve se zlepší její cirkulace v podbřišku, což může uvolnit křeče. Pokud má tedy žena i během menstruace chuť cvičit a sportovat, nemusí se ničeho obávat.

Menstruací začíná etapa života ženy, které se říká plodné neboli fertilní období. To ale netrvá věčně a stejně tak ani menstruace. Poslední měsíčky obvykle přicházejí kolem 49. až 51. roku života ženy. Období vymizení menstruace se říká menopauza. Předchází ji přechod neboli klimakterium, během něhož se utlumuje hormonální aktivita. Ve vzácných případech může přechod nastat kupříkladu i ve věku kolem 30 let.

Dle TZ

www.lesensky.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová