Medicína

Sezení s překříženýma nohama není ideální


Kategorie: Aktuality Kožní nemoci 
20.únor 2020

Moderní způsob života je u mnohých spojen s dlouhodobým sezením či stáním. Nedostatek pohybu a dlouhý čas strávený v jedné poloze přitom mohou být důvodem různých zdravotních komplikací – od nadváhy a bolestí zad, přes otékající nohy, metličky a křečové žíly až po hemoroidy.

Zvláště ženy (nejen v sukních) např. často používají způsob sezení s překříženýma nohama. Pravdou je, že tento způsob může vést například ke zvýšenému krevnímu tlaku stlačením velkých krevních cév a následně k pomalejšímu průtoku krve v dolních končetinách. Částečné přerušení krevního oběhu znamená, že se krev shromažďuje a zvyšuje tlak na ostatní cévy. Ze stejného důvodu může dojít k poškození nervových zakončení nebo objevení se metliček a křečových žil. Jejich základem je rozšíření žil, kterým se tělo zvýšenému tlaku v dolních končetinách brání. Při výčtu zdravotních rizik je nutno připomenout  bolesti zad způsobené nepřirozenou polohou páteře.

Při správném sezení je důležité mít židli nastavenou tak, aby kolena byla v pravém úhlu. Je dobré opřít si záda o opěradlo s tím, že při práci na počítači by měl být monitor umístěn rovně před tváří (pozor na předsouvání hlavy vpřed). Tato poloha je vhodná i pro cviky podporující krevní oběh dolních končetin, které slouží jako prevence vzniku otoků, metliček a křečových žil. Cvičit lze přímo při práci například tak, že se sedící střídavě opírá o špičky a o paty. Lze také natáhnout nohy před sebe a postupně propínat a krčit chodidla jedné a druhé nohy.

Pokud se ale již objevují následkem dlouhého sezení otékající nohy, nebo již viditelné metličky a křečové žíly, změna sezení nepomůže. Je důležité navštívit praktického lékaře, který dá další tipy na změnu životního stylu a případně doporučí léky na posílení žilní stěny a podporu žilního oběhu. O léčbě a případně odeslání k dalšímu odborníkovi přitom lékař rozhoduje podle pokročilosti onemocnění a míry subjektivních obtíží pacienta.

Základem léčby jsou konzervativní metody. Jsou to režimová opatření, kompresivní léčba a farmakoterapie. K režimovým opatřením patří zejména redukce hmotnosti, dostatek pohybu a omezení nadměrného slunění či tepla. Kompresivní léčba spočívá v pravidelném nošení punčoch, které zabraňují žilnímu přetížení, zlepšují subjektivní potíže nemocného a jsou prevencí vzniku varixů a otoků. Třetím pilířem jsou léky venofarmaka, působící na žilní stěnu a zlepšující odtok krve.

Neoblíbenou, ale fungující pomůckou k prevenci otékajících nohou, metliček a křečových žil je zmiňovaná komprese. Lze si vybrat punčocháče, podkolenky, ale i stehenní nebo polostehenní punčochy. Kompresní punčochy jsou základní součástí režimových opatření a jedním z pilířů léčby. Pravdou ale je, že mezi pacienty nejsou příliš oblíbené, hlavně v létě, kdy se začínají objevovat vyšší teploty. Proto jsou v létě doporučená spíše režimová opatření a venofarmaka (může doporučit i praktický lékař).

Další podrobnosti k tématu otoků, metliček a křečových žil na www.zilniporadna.cz nebo v bezplatné mobilní aplikaci „Bolí vás nohy?“. Dle TZ

www.focus-age.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová