Epilepsie

Mezinárodní den epilepsie


Kategorie: Aktuality Epilepsie 
10.únor 2020

Na 10. února 2020 připadá Mezinárodní den epilepsie, který je příležitostí pro bourání mýtů a předsudků kolem tohoto záludného onemocnění. S epilepsií zápasí zhruba 1 ze 100 lidí a jen opravdu málokdo ví, jak se správně zachovat, stane- li se svědkem náhlého záchvatu nemocného. 

Epilepsie je klasifikována jako záchvatové onemocnění způsobené výbojem v elektrické činnosti určité částí nervových buněk. Projevy jsou různé – od poruch vědomí, vegetativních poruch, křečí až po psychické příznaky. Jsou buď parciální (postižená jen určitá oblast bez poruchy vědomí), tzv. „petit mal“, (absence) – myoklonické, atonické záchvaty, nebo generalizované, které mají poruchu vědomí vždy. Klasickým záchvatem je „grand mal“ tonicko klonický záchvat s bezvědomím, křečemi, pokousáním, pomočením. Příčina epilepsie je někdy neznámá, jindy způsobena jiným postižením mozku, poraněním apod. Na vzniku epilepsie se mohou podílet rovněž genetické dispozice.

Společnost E se tématu věnuje už 30 let a pro letošní rok si zvolila téma "Epilepsie v práci", protože právě v zaměstnání se lidé s epilepsií setkávají se strachem a neporozuměním. Díky tomu o svém onemocnění často mlčí a kolem epilepsie se vytváří bariéra stigmatizace. Většina lidí s epilepsií by dokázala žít zcela normální a plnohodnotný život. K tomu je ovšem pochopení spolupracovníků spokojené a stabilní zaměstnání nepostradatelné. 

 "Připravili jsme dotazníkové šetření pro lidi s epilepsií i jejich okolí. Zajímá nás, jak vnímají svou pozici na trhu práce, s jakými problémy se případně setkávají apod. Setkáváme se totiž s tím, že epilepsie bývá stále mezi zaměstnavateli vnímána jako stigma a takový zaměstnanec se může cítit jako znevýhodněný," vysvětluje Alena Červenková, ředitelka Společnost E.

Dotazník je možné najít na adrese: http://bit.ly/eckovpraci a informace k první pomoci při epileptickém záchvatu na www.zadnoupaniku.cz.  Dle TZ

www.spolecnost-e.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová