Medicína

Kvalitní kosmetika je denní ochranou pokožky


Kategorie: Aktuality 
13.únor 2020

Kosmetický balíček našel pod vánočním stromečkem snad každý. Podle statistik je kosmetika druhou nejoblíbenější produktovou kategorií na českých e-shopech hned za elektronikou. Mimo přípravků proti vráskám se stále častěji objevuje kosmetika chránící pleť před znečištěným ovzduším. Tento trend není náhodný. Globální znečištění životního prostředí proniká do všech sfér lidského života. Kůže je orgánem pokrývajícím celou plochu našeho těla. Na tváři je přitom neustále v kontaktu s ovzduším, a tak i se vším, co se v něm vyskytuje.  Proto ochrana pokožky před působením škodlivin je aktuálním trendem, jemuž se věnují mnohé kosmetické společnosti.

Dříve se kosmetické produkty soustředily především na vliv UV záření, dnes je trendem číslo jedna obrana proti nečistotám. Aby se kosmetické produkty dokázaly vypořádat s kritickým stavem životního prostředí, musí obsahovat látky přizpůsobené dnešní době. Výzkumníci v biologických laboratořích po celém světě na tuto potřebu reagují a vyvíjejí především aktivní látky, které na pokožce vytvářejí ochranný film nebo neutralizují tzv. volné radikály. Patří mezi ně například kyselina hyaluronová, antioxidanty, vitamíny nebo extrakty.

Příkladem takového procesu je například významné poškození proteinů v buňce, ke kterému pod vlivem nečistot z atmosféry dochází. Přirozené recyklační komplexy v buňce – takzvané proteazomy – pak nemusejí všechny poškozené proteiny včas zlikvidovat. Výsledkem výzkumu jsou peptidy, které jsou schopné proteazomy jak aktivovat, tak i zvýšit jejich schopnost bránit buňku před oxidačním stresem.

Vedle vývoje nových aktivních látek pro kosmetiku se stále zkoumá, jak dosáhnout maximálního a dlouhodobého účinku s již známými prostředky. Například kyselina hyaluronová se ve své základní vysokomolekulární formě nedostane v pokožce příliš do hloubky. Pokud je však připravena v nižších molekulových hmotnostech, pronikne do kůže a kožních buněk snadněji. Výrobci kosmetiky proto stále častěji obě varianty kyseliny hyaluronové kombinují, aby dosáhli maximálního efektu pro snížení hloubky vrásek a zvýšení hydratace a elasticity pleti.

Nově lze kyselinu hyaluronovou aplikovat na pleť nejen v krémech, ale rovněž v inovativní formě nanovláken, která umožní uplatnit mnohem vyšší dávku této aktivní látky. Jedná se navíc o tenkou vrstvu látky v suché formě, proto není nutné k nanovláknům přidávat konzervanty, stabilizátory ani jiná problematická aditiva. Aplikací na vlhkou pleť se nanovlákna rozpustí a hyaluronové sérum tak může působit s nejvyšším možným účinkem. Díky těmto inovacím jsou biochemické laboratoře důležité pro přípravu kosmetických surovin. V ČR je to např. česká společnost Contipro, a. s., která si za 30 let svého působení na trhu vybudovala významnou pozici jednoho z výrobců globální produkce kyseliny hyaluronové. Výsledky vlastního vývoje a výroby exportuje do více než 70 zemí světa a neustále pracuje na dalších inovacích.  Dle TZ

www.contipro.cz.

www.lesensky.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová