Dotazy na VZP

Dotaz pro VZP – nárok na snížený limit


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
22.leden 2020

Je opravdu nutné hlásit pojišťovně již existující invaliditu pro nárok na snížený limit? Proč se údaj nepřevezme z informačního systému pojišťovny?
Odpovídá Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí

Existující kategorie pojištěnců v informačním systému pojišťovny souvisejí s jejich nárokem na platbu pojistného státem, netýkají se ochranných limitů na doplatky za léčivé přípravky. Údaje pro snížení limitu na 500 Kč z důvodu invalidity tedy není možné převzít z informačního systému, protože v něm není vedena samostatně příslušná kategorie pojištěnců, tak jak ji pro snížení limitu definuje zákon.

Snížený limit mají mít pojištěnci, kteří jsou poživateli invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně a doložili tuto skutečnost kopií rozhodnutí o invalidním důchodu pro invaliditu třetího stupně, a pojištěnci, kteří byli uznáni invalidními ve druhém nebo třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění, a doložili tuto skutečnost kopií posudku o posouzení zdravotního stavu.

Pojištěnci, kteří jsou poživateli invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně, jsou v systému vedeni v rámci největší kategorie státních pojištěnců (C), což jsou bez rozlišení všichni poživatelé důchodu z českého důchodového pojištění. Tedy důchodů starobních, invalidních, vdovských/vdoveckých i sirotčích.

Osoby, které jsou invalidní ve třetím stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán, jsou také v systému zaznamenány, ale v rámci jedné z kategorií státních pojištěnců (N), což jsou "osoby, které jsou invalidní ve třetím stupni nebo které dosáhly věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňují podmínky pro přiznání důchodu, nemají příjmy ze zaměstnání, samostatné výdělečné činnosti a důchod z ciziny nepřesahuje minimální mzdu". Jejich data také není možné ze systému vyjmout, protože ten je nerozliší od druhé skupiny osob v kategorii N, tedy od osob, které dosáhly věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňují podmínky pro jeho přiznání. A tyto osoby nemají nárok na snížený ochranný limit z důvodu invalidity – mají stanovený limit dle věku (od 65 do 70 let ve výši 1 000 Kč, od 70 let ve výši 500 Kč).

Pojištěnci, kteří byli uznáni invalidními ve druhém stupni, avšak invalidní důchod jim nebyl přiznán pro nesplnění podmínky doby pojištění, pak v informačním systému pojišťovny dosud vůbec nejsou podchyceni; nejsou státními pojištěnci.

Vše výše uvedené je tedy důvodem, proč musí pojištěnec své pojišťovně aktivně ohlásit a doložit, že má nárok na snížení ochranného limitu na 500 Kč z důvodu invalidity, dle zákona. Zákon toto "ohlášení a doložení" nestanoví jako obecnou povinnost pojištěnce, ale jen jako podmínku k uplatnění jeho práva na snížený limit. Pokud pojištěnec nic "neohlásí a nedoloží", má nadále limit stanovený dle věku. Invalidní pojištěnci nad 70 let samozřejmě nic ohlašovat nemusí, protože v tomto věku už mají všichni pojištěnci ochranný limit jen ve výši 500 Kč.

Více informací na stránce věnované snížení ochranného limitu doplatků za léky u invalidních pojištěnců.

 

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová