Medicína

Loono pro prevenci nově v podcastech


Kategorie: Aktuality 
17.leden 2020

Nezisková organizace Loono se rozrostla o další komunikační kanál. Nové jsou zajímavé podcasty vedené zakladatelkou Kateřinou Vackovou, která si do studia zve lékaře, pacienty, studenty a jiné odborníky, kterým leží na srdci zdraví a prevence.

 

V poslední době se u nás s podcasty doslova roztrhl pytel. A není divu, takový podcast vám velmi dobře poslouží jako společník na dlouhých cestách, nebo jen prostě jako kulisa k jakékoliv činnosti. Loono si nenechalo ujít příležitost a také do éteru přispělo svým zajímavým obsahem. Jejich podcasty jsou hlavně o prevenci a zdraví a zároveň o horkých mediálních tématech, jako jsou antikoncepce nebo neplodnost. A to, že do toho opravdu mají co mluvit, dokládá jejich pětiletá existence s osmdesáti tisíci vyškolenými lidmi. Se svými preventivními kampaněmi Sahám si na ně každý měsíc - #prsakoule, Dole dobrý a Žiješ srdcem - zachránili již 47 lidí, kteří si své život ohrožující onemocnění našli včas.

Podcasty moderuje zakladatelka neziskové organizace MUDr. Kateřina Vacková, která má s rakovinou vlastní zkušenost. Díky tomu, že včas naslouchala varovným signálům těla, se taky vyléčila. Rozhodla se proto svým příběhem inspirovat další mladé lidi a založit neziskovou organizaci Loono. Podcasty jsou nyní její osobní srdcařský projekt, jehož pomocí chce další lidi inspirovat k prevenci.

První díl podcastu začíná prsy. Ve studiu si Kateřina Vacková povídala s paní doktorkou MUDr. Petrou Steyerovou a během rozhovoru spolu vyvrátily spoustu mýtů o rakovině prsu. Dotkly se i průměrné velikosti prsou v Čechách a samozřejmě nevynechaly ani téma, spousty ženami žádané, jak probíhá vyšetření mamografem.

Ale i muži si přijdou na své. Třetí díl je totiž věnovaný varlatům a na otázky odpovídá urolog doktor MUDr. Jan Novák. Stejně tak se i zde vyvrací různé mýty, které kolem varlat kolují a posluchači se dozví, co dělat, když na nich zpozorují něco neobvyklého.

Loono se ve svých podcastech věnuje i těm, kteří o studium medicíny třeba jen uvažují či mladým medikům. V rozhovoru s Lucií Hoznauerovou si totiž společně popovídaly, jak u nás studium medicíny probíhá. Téma je organizaci velmi blízké, protože s Loono nyní spolupracuje kolem 150 mediků v celé České republice. „Z dlouhodobého hlediska je naším cílem vychovávat novou generaci lékařů a zdravotních profesionálů, kteří budou empatičtější a individuální přístup ke každému pacientovi pro ně bude samozřejmostí. Věříme také, že díky zkušenosti s Loono, budou studenti po nástupu do praxe šířit význam prevence sami od sebe, protože už nyní na vlastní oči vidí, že má obrovský význam.”

První tři díly si už můžete pustit přímo na webových stránkách, Spotify nebo Apple podcast. V následujících dílech čeká spousta dalších témat a skvělých osobností. (Např. rozhovor s Tomášem Šebkem nebo Ondřejem Měšťákem.)

Pokud nejste fanoušci podcastů, s Loono se můžete potkat na příklad ve stáncích na festivalové roadshow, na panelových diskuzích, veřejných či firemních workshopech nebo i ve škole. Pro více zajímavých informací z oblasti zdraví a prevence sledujte Instagram @loonocz nebo třeba blog s dalšími poutavými rozhovory. Dle TZ

www.loono.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová