Medicína

Vzkaz praktických lékařů Maláčové


Kategorie: Aktuality 
07.leden 2020

Ostrý start e-neschopenek zkomplikoval praktikům a jejich pacientům první lednové dny roku 2020. V ordinacích se po vánočních svátcích hromadili nemocní, jejich lékaře však plně zaměstnávala snaha zprovoznit systém a vystavit jim elektronickou neschopenku. Z tohoto důvodu zvažují žalobu České správy sociálního zabezpečení.

Zkušenosti s e-neschopenkami řešili v pondělí několik hodin krajští zástupci Sdružení praktických lékařů (SPL), kteří se z celé republiky sjeli do Prahy. Start elektronické formy neschopenky je „velmi kostrbatý“ a provází jej hned zpočátku řada vad. Pokud se například praktický lékař snaží předat pacienta specialistovi – České správě sociálního zabezpečení trvá zpracování nově vystavené neschopenky řadu hodin. To znemožňuje předávání neschopenek specialistům, i převzetí neschopenky vystavené v nemocnici praktickým lékařem.

Některé e-neschopenky tak v systému visí jako nezpracované už více než 52 hodin a po tuto dobu s nimi není možné pracovat, například měnit dobu vycházek nemocného. Zmatky jsou také ve způsobu předávání e-neschopenky a pacient se tak ocitá ve vzduchoprázdnu, mimo systém. „Není jasné, kdo se o pacienta stará, kam má přijít na kontrolu, kdo mu dá lístek na peníze a kdo ji ukončí. A zda dostane peníze v době nemoci. Pacienti by se v takovém případě měli obracet na příslušné pobočky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Bohužel první zkušenosti ukazují, že se ani tam pomoci nedočkají, protože tyto nedostatky systému e-neschopenek evidentně zaskočil i je,“ říká MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

Start systému je podle lékařů uspěchaný a bude se ladit minimálně půl roku až rok. „Spustit nevyzkoušený systém je vůči pacientům naprosto nezodpovědné. Jedna nejmenovaná fakultní nemocnice dokonce vydala pokyn svým specialistům, aby nevystavovali žádné e-neschopenky a posílali pacienty rovnou za praktiky,“ pokračuje MUDr. Šonka.

Vystavení jedné standardní e-neschopenky trvá podle lékařů o mnoho déle než té papírové. „Máme tady bohužel i takové zkušenosti, že lékaři strávili s jednou e-neschopenkou až 40 minut. Trváme na elektronické neschopence, která je funkční a odpovídá naší praxi. Než začne skutečně fungovat, chceme mít možnost vystavit papírové neschopenky bez hrozby sankcí,“ shodují se zástupci praktických lékařů. Požádají proto o urychlenou schůzku s vedením resortu MPSV a ČSSZ. Budou požadovat, aby ČSSZ okamžitě zajistila distribuci papírových tiskopisů všem lékařům.

„ČSSZ dosud trvá na tom, aby si lékaři tiskopisy chodili osobně vyzvedávat na pobočky, protože na jejich distribuci do ordinací nemá lidi a finanční prostředky. To považujeme za naprosto skandální,“ říká MUDr. Šonka a dodává: „Budeme také chtít urychlené zrušení tzv. lístků na peníze, které jsou již zcela nesmyslné a přinášejí jen zbytečnou administrativní zátěž lékařů. Tu jsme ochotní snášet nejdéle do konce roku 2020. Od příštího roku je přestaneme vystavovat.“

Za práci pro stát také chtějí lékaři dostat zaplaceno. „Lékaři museli zakoupit speciální moduly ke svému zdravotnickému softwaru a platí za jejich provoz desítky tisíc ročně, stejně tak za práci IT specialistů, bez kterých se e-neschopenka neobejde. To jim, stejně jako jejich práci s vedením neschopenek, nikdo nehradí, vše dělají zadarmo. Pokud se s ČSSZ na úhradě nedohodneme, zažalujeme ji“ uzavírá MUDr. Šonka. Dle TZ.

www.mavepr.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová