Medicína

Mýty v ordinaci dětského lékaře


Kategorie: Aktuality 
10.leden 2020

Pokud rodina potřebuje uklidnit, že dělá pro své dítě to nejlepší a že je s ratolestí všechno v pořádku, je dobré seznámit se nejprve s rozšířenými mýty, ale nedat se jimi ovlivnit. Vždy je lépe nejasnosti konzultovat s dětským lékařem, který dítě zná! Na internetu jsou informace, které píší skuteční odborníci, ale je zde řada polopravd a lží od autorů jiných. Některé jsou tak časté, že jim mnoho lidí už začalo věřit.

Například na internetu uveřejněné růstové a vývojové grafy a tabulky mohou dohánět přepečlivé rodiče k zoufalství. Pokud potomek nesedí, nechodí nebo nemluví podle uváděného plánu, není to důvodem k obavám o jeho zdraví. Rychlost vývoje každého dítěte je velice individuální záležitost. Dětští lékaři se také neřídí jen statistickými tabulkami, ale vždy sledují, jaké pokroky dítě zvládne s postupem času. Každé dítě se rodí s určitým temperamentem, s různou mírou přizpůsobivosti. Jeden malý človíček je od přírody klidný a vyrovnaný, jiný pohyblivý a neposedný. Jeden způsob chování ale není lepší než druhý. Každé dítě je svébytnou osobností.

Dokonale čistá domácnost v televizních reklamách není vždy ideálním způsobem pro udržení zdraví. Reklamy neříkají, že antibakteriální chemikálie pro domácnost obsahují i mnoho škodlivých látek, které dráždí kůži a sliznice dítěte a mohou vyvolat alergické reakce. Nadměrná čistota škodí také imunitě dítěte. Současný trend vše dezinfikovat a postarat se potomkům o život v dokonalé čistotě se obrací proti dětem samotným. Imunitu je nutné „trénovat“ kontaktem s běžnými bakteriemi a zapomenout na přemrštěnou hygienu.

Ani o dětské depresi se příliš nemluví Proč dítě špatně jí a spí? Proč je plačtivé? Pokud dítě bolí jeho křehká duše, přidá se brzy i tělo, které se snaží vykřičet své trápení do světa viditelnou formou. Úzkost už dávno není nemocí dospělých. Přibývá dětí, které strach a obavy ochromují natolik, že narušují jejich každodenní život. Přitom i malé dětí jsou v dnešním světě vystavovány různým stresovým situacím. Věnujte jim čas a naslouchejte jim.

Mnoho rodičů se stále domnívá, že baculaté dítě je vždy zdravé a šťastné. Představa, že dítě z toho vyroste, bohužel není pravda. Více než 80 procent dětí z obezity jen tak samo nevyroste a nese si ji s sebou se všemi zdravotními důsledky do dospělosti. Jakmile lékař začne mluvit o úpravě jídelníčku, řada rodičů se brání, protože odmítají „trápit dítko hlady!“ Léčba dětské obezity je neúčinná bez spolupráce s celou rodinou.  Také na rodinnou zátěž, předávanou z generace na generaci, a tedy hluboce zakořeněnou v rodokmenu, se vymlouvá mnoho obézních. Je to jednoduché a velmi pohodlné. Na tom, zda se u dítěte opravdu vyvine obezita, se podílí hlavně jeho životní styl, včetně stravování a pohybového režimu.

Fámy, že očkování je zbytečné, zátěžové a rizikové, našly horlivé šiřitele. Patří mezi nejčastější „argumenty“, kvůli kterým se maminky bojí očkování dětí. Řada obav je však zbytečná. Očkuje se proti nemocem, jejichž zdravotní komplikace mohou být velmi závažné až život ohrožující (od ochrnutí, slepoty, závažné ušní infekce až po smrt). Tyto choroby jsou bohužel nejkrutější k dětem a těhotným ženám, respektive jejich nenarozeným miminkům. Zatím stále existuje daleko větší riziko nakažení chorobou a trvalých následků vlivem prodělaného onemocnění než riziko následků očkování.

Asi největším mýtem je strach z toho, že očkovací látky mohou způsobovat autismus. Tvrzení nemá žádný vědecký důkaz. Příčina autismu dosud zůstává neznámá. A protože jeho první příznaky se často projevují už ve druhém roce života, což odpovídá době, kdy se očkují některé látky, uvádí odpůrci spojitost s očkováním.

Pokud dojde díky reklamním sloganům a šířením polopravd a mýtů k zbytečnému stresování, je dobré vždy o radu požádat odborného dětského lékaře.

Dle MUDr. Evy Millerové, dětské lékařky

www.ulekare.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová