Medicína

Zažijte letos pravou vánoční atmosféru


Kategorie: Aktuality 
13.prosinec 2019

V dnešní uspěchané době občas zapomínáme na to, že Vánoce nejsou jen o perfektním úklidu, nazdobených domech, dárcích a neustálém běhání po obchodních centrech. Komerčnost svátku k nám promlouvá z reklamních ploch a výloh obchodů již začátkem září, a tím svátky postrádají veškeré kouzlo. Není divu, že mnoho dospělých pak nemohou mezi tím vším tlakem najít ten „pravý duch Vánoc”. Slibte si, že letos tohle období prožijete s minimálním stresem a v okruhu těch nejbližších. V klidu tak, abyste měli čas načerpat energii na všechny své plány do nového roku.

 

Vraťte se do dětství a zkuste si vzpomenout na Vánoce - ale očima dítěte! Když konečně nastal Štědrý den, běžel čas neskutečně pomalu. Vůně jehličí a všemožných vánočních dobrot se linula domovem, ale vy jste chtěli vidět zlaté prasátko. Jako dítě jste zkrátka dokázali zahodit všechny starosti za hlavu a skutečně prožít přítomný moment.

K naladění správné atmosféry nyní pomůže i jednoduché pravidlo – vypněte všechny digitální přístroje, které naznačují, že existuje svět venku, zejména svět pracovní (e-maily přísně zakázány). Moderní technika izoluje od lidí a prožitků samotných. Staré zvyky a příjemně strávený čas s blízkými naopak dokáže podpořit nostalgické vzpomínky a umožní Vánoce zažít znovu tím plnohodnotným způsobem. Posílit pravou vánoční atmosféru lze také návratem ke starým tradicím, jako je lití olova, rozkrajování jablka kolmo ke stopce nebo pouštění lodiček – svíček ve slupkách vlašských ořechů.

Nakupování dárků je samo o sobě disciplínou velmi náročnou. Nemělo by se však stát, že vás okolnosti doženou k tomu, kupovat dárky z povinnosti. I malý dárek, který daného člověka vystihuje, potěší.

To, co však dělá Vánoce mnohem kouzelnější, jsou dobré skutky. Těch není nikdy dost ani během celého roku. Je dobré skloubit jedno s druhým, tedy podpořit něco, co má smysl a zároveň obdarovat svého blízkého něčím opravdu hezkým. Splnit tento úmysl mohou charitativní prodeje. Může to být například e-shop neziskové organizace Loono (shop.loono.cz), kde jsou opravdu unikátní kousky. I jeden jediný dárek, který má opravdový smysl, a stojí za ním celý příběh, potěší víc než mnoho zbytečností.

Výtěžek z charitativního prodeje pak podpoří pořádání workshopu ve firmách, školách a na festivalech, a bude se moci v oblasti prevence chorob vyškolit ještě více lidí. „A to, že prevence dokáže zachránit nejeden život jsme dokázali už téměř 50 příběhy,” doplňuje Kateřina Vacková zakladatelka neziskové organizace Loono, která sdružuje mladé lékaře a studenty medicíny za společným cílem – vést k prevenci.

Nezapomínejte však darovat svůj čas, péči a pozornost i svým blízkým. Kdy jindy je vhodnější období, než když všechny pracovní záležitosti spí. Dle TZ

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová