Kouření

Mezinárodní nekuřácký den 21. 11. 2019


Kategorie: Kouření Aktuality 
21.listopad 2019

Oborová zdravotní pojišťovna přispívá svým klientům až 4 000 Kč na léčivé přípravky pro odvykací léčbu kouření. Pomáhají zmírnit příznaky po vysazení nebo omezení cigaret nebo zmírňují uspokojení z kouření. Žádost o příspěvek je třeba doplnit potvrzením o léčbě či ukončení léčby závislosti na tabáku ve specializovaných Centrech léčby závislosti na tabáku.

Odvykat kouření je nejlépe teprve tehdy, když se člověk vědomě rozhodně s kouřením skoncovat. Pomáhá konzultace s odborníky. Kombinace expertní pomoci a farmakologické léčby může být při léčbě závislosti na tabáku tou nejúčinnější cestou až u třetiny kuřáků, a proto na ni přispívá také Oborová zdravotní pojišťovna.

V České republice kouří zhruba čtvrtina lidí starších 15 let. Cigarety přitom ročně stojí za 15 až 16 tisící úmrtími. V průměru si kuřáci zkracují život nejméně o deset let. Nejčastější úmrtí v souvislosti s kouřením jsou nemoci srdce a cév, nádorová onemocnění nebo respirační choroby.

OZP je třetí největší zaměstnaneckou pojišťovnou v České republice. Své pobočky má ve všech krajských městech a kromě nich jsou klientům k dispozici další klientská centra, Asistenční služba OZP a služby elektronické komunikace, zejména portál VITAKARTA ONLINE.

Dle TZ

www.ozp.cz
www.vitakarta.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová