Medicína

Antibiotika a nebezpečí jejich rezistence (studie)


Kategorie: Aktuality 
20.listopad 2019

Dne 18. listopadu probíhá každý rok Evropský antibiotický den (EAAD). Cílem této aktivity Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), je poskytnout základnu a podporu pro národní kampaně zaměřené na uvážlivé používání antibiotik a upozornit na rizika spojená s jejich nevhodným užíváním. Evropský antibiotický den je organizován s podporou Světové zdravotnické organizace a je partnerským projektem Světového antibiotického týdne probíhajícího ve dnech 18. až 24. listopadu 2019.

Centrální koordinační skupina Národního antibiotického programu (CKS NAP) ve spolupráci s Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně, z.s. (ČLS JEP), Státním zdravotním ústavem (SZÚ), Kanceláří Světové zdravotnické organizace v ČR (WHO), Českou lékárnickou komorou (ČLnK) a dále ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a jeho rezortními organizacemi upozorňuje u příležitosti Evropského antibiotického dne na rostoucí nebezpečí výskytu bakterií odolných vůči většině antibiotik. TK odborníků k tomuto tématu byla realizována 19. 11. 2019 v Praze.

Jednou z aktivit letošního EAAD 2019 je zveřejnění výsledků rozsáhlé studie organizované ECDC zaměřené na šetření znalostí, postojů a chování zdravotnických pracovníků ohledně antibiotik, jejich používání a rezistence vůči antibiotikům. Pochopení uvážlivého předepisování a užívání antibiotik je zásadní pro cílenou přípravu a provádění opatření, které zvyšují povědomí a znalosti zdravotnických pracovníků.

Informace zjištěné rozsáhlým průzkumem podporují strategie pro rozvoj správné a účelné antibiotické politiky, včetně vzdělávacích programů, prevenci a kontrolu rezistence vůči antibiotikům v Evropě. Studie, ve které bylo téměř 18 tisíc respondentů z 30 evropských zemí ukázala, že až 90 % zdravotníků si uvědomuje souvislost mezi používáním a předepisováním antibiotik a vznikem a šířením antibiotické rezistence. Studie rovněž ukázala, že znalosti neúčinnosti antibiotik v léčbě virových onemocnění (chřipka), či povědomí o spojitosti mezi podáváním antibiotik a vznikem kolitidy či alergické reakce po antibiotické léčbě dosahuje téměř 100 %, pouze tři čtvrtiny respondentů označilo jako správné tvrzení, že každý člověk, který je léčen antibiotiky, má zvýšené riziko vzniku infekce vyvolané bakteriemi rezistentními k antibiotikům.

Značná část lékařů (43 %) také přiznává, že příležitostně předepisují antibiotika, ačkoliv o jejich potřebnosti nejsou zcela přesvědčeni. Obvyklým důvodem je obava z případných možných komplikací nebo zhoršení pacientova stavu. „Kontinuální vzdělávání lékařů v oblasti racionální preskripce antibiotik by mělo být naší prioritou,“ říká Milan Trojánek, vedoucí Katedry infekčních nemocí Institutu pro postgraduální vzdělávání. Zajímavé je také zjištění, že zatímco většina lékařů souhlasí s tím, že existuje souvislost mezi preskripcí antibiotik a antibiotickou rezistencí, jen necelých 60 % si uvědomuje, že právě oni mají zásadní roli v kontrole antibiotické rezistence.

Velký podíl na celkové spotřebě antibiotik tvoří  primární péče, proto je velmi pozitivní, že praktičtí lékaři patří k nejpočetnější skupině, která si svou roli uvědomuje. Podle slov MUDr. Vilmy Marešové předsedkyně Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP je spolupráce s praktickými lékaři, tvorba a šíření doporučených postupů pro léčbu komunitních infekcí jedním z hlavních úkolů této Subkomise.

„Trendy antibiotické rezistence na úrovni Evropy nejsou příznivé,“ upozorňuje Helena Žemličková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika a zástupkyně České republiky pro agendu antibiotické rezistence v ECDC. Tuto skutečnost potvrzují i údaje z evropského sledování antibiotické rezistence (EARS-Net). Také v České republice trvale vzrůstá rezistence vůči antibiotikům u téměř všech nejvýznamnějších druhů bakterií, u hospitalizovaných pacientů, i u bakterií, které způsobují běžné infekce mimo zdravotnická zařízení.

Již desátým rokem se k Evropskému antibiotickému dni připojuje Česká lékárnická komora, tradičním Antibiotickým týdnem v lékárnách po celé ČR. Letos se do akce zapojilo více než 1 100 lékáren. V období od 18. do 24. 11. 2019 lékárníci poskytují poradenství o správném užívání antibiotik. Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., prezident České lékárnické komory uvádí, že letošní kampaň je primárně zaměřena na informování veřejnosti o nevhodných až nebezpečných kombinacích antibiotik s jinými léky, potravinami a nápoji. Antibiotika mohou způsobit také změnu účinku jiného léku. ČLnK pravidelně spolupracuje během Antibiotického týdne se studenty farmaceutických fakult na významných dotazníkových šetřeních zaměřených na povědomí o antibiotikách u dospělých i dětských pacientů.

Antibiotická rezistence však není jen problematikou resortu zdravotnictví. Bakterie a jejich rezistence neznají hranice států, ani oborů. Ministerstvo zemědělství si je plně vědomo své odpovědnosti a dlouhodobě vnímá a aktivně podporuje potřebu mezisektorové spolupráce. Svoji odpovědnost realizuje například prostřednictvím programů, jejichž cílem je prevence vzniku a rozvoje infekčních onemocnění v chovech zvířat, programy tlumení nákaz či zlepšování životních podmínek zvířat, i dalšími opatřeními k zajištění bezpečnosti potravin i zaváděním systémů kvality, jejichž součástí jsou i opatření k tlumení rezistence k antimikrobikům. „Celkové spotřeby veterinárních antimikrobik se již mezi roky 2006 a 2017 povedlo snížit prakticky na polovinu,“ upozornil Ing. Jindřich Fialka, náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce zemědělství a potravinářství.

Ministerstvo zemědělství je připraveno plnit všechny své závazky plynoucí z letos schváleného již druhého Akčního plánu Národního antibiotického programu a dosáhnout v resortu zemědělství dalších žádaných výsledků, které potvrdí, že v Česku produkované potraviny mají nadstandardní kvalitu a zajistí dlouhodobou udržitelnost hospodaření na národní úrovni.  Vše bude znamenat investice nejen finanční, ale i zajištění lidských zdrojů a investice do vzdělání a výzkumu. Je také potřebná celková změna společenské podpory a vyšší poptávky spotřebitelů po potravinách z tuzemských chovů.                                        
Dle TZ
www.cls.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová