Medicína

Ke vzniku cukrovky často přispíváme způsobem života


Kategorie: Aktuality Cukrovka 
14.listopad 2019

Tuhle zprávu nikdo neuslyší rád, ale podle lékařů je to pravda: mnoho lidí, u kterých se v pozdějším věku projeví cukrovka, přispělo k jejímu vzniku svým nezdravým životním stylem. Je to především nevhodná skladba stravy s velkým obsahem sladkých a tučných jídel, nepravidelné stravování, kouření, minimální pohybová aktivita, obezita, stres.

Cukrovka (diabetes mellitus), se projevuje několika typy onemocnění, která mají společnou poruchu – zvýšenou hladinu cukru v krvi. Část nemocných má cukrovku vrozenou, většina ji získá během života, přičemž kromě nezdravého způsobu života hraje nezanedbatelnou roli i dědičnost.

Příznaky nemoci nemusí být nápadné. Projevy závisejí na hodnotě hladiny krevního cukru a na rychlosti vývoje nemoci. Nejčastěji jde o slabost, únavu, zvýšenou žízeň, časté močení (i v noci), úbytek hmotnosti, poruchy zrakové ostrosti, časté kožní a močové infekce se svěděním či infekce v pohlavních orgánech. Uvedené příznaky ovšem nejsou typické jen pro cukrovku, mohou být průvodním znakem i jiných onemocnění. Nemoc se může projevit také poruchou vědomí až kómatem, průjmy, poruchami potence nebo dechem páchnoucím po acetonu.

Objeví-li se některé výše uvedené příznaky, je nutno navštívit lékaře. Nemoc se jednoduše potvrdí nebo vyvrátí změřením hladiny cukru v krvi. O případnou léčbu se pak postará diabetolog. Následují odběry krve a moči a důkladná anamnéza – pohovor o rodině, chorobách, ev. úmrtích. Nemocnému je nutno důkladně vysvětlit, co diabetes znamená, jaký vyžaduje režim, proč je důležité dodržovat léčbu a doporučení odborníků, aby nemocný cukrovkou mohl dle určitých pravidel normálně žít.

Diabetolog nemocnému vysvětlí průběh léčby (diabetes nelze zcela vyléčit, je ale možné upravit hladinu cukru na přijatelné hodnoty), zdravotní sestra probere důležitá dietní a režimová opatření i plán fyzické aktivity. Léčba se zahajuje ihned. Dle hodnot cukru v krvi je pacient zván na kontrolu. Frekvence a kontroly pacienta se odvíjejí od jeho celkového stavu.

Důležitý je jídelníček. Diabetik by měl svoji celodenní stravu rozdělit do 4–6 malých porcí. Doporučuje se pouze maso libové, přílohou jsou brambory, rýže, těstoviny, (menší množství), celozrnné pečivo. Ovoce k dopolední svačině, a to střídmě. Vhodnější je zelenina pro minimální obsah cukru. Mrkev, hrášek nebo kukuřici jen v omezeném množství.  Z jídelníčku vyloučit sladké potraviny, bílé pečivo, tučná a smažená jídla, uzeniny, alkohol (včetně piva), sušené ovoce a sladké nápoje – džusy, limonády. Důležité je omezit přímé cukry, nesladit cukrem ani medem. Pacient by měl konzultovat změnu svých stravovacích návyků se svým diabetologem, pozorně sledovat úpravu léků a reakce na dávky aplikovaného inzulínu. Součástí konzultace je úprava hmotnosti pacienta a zařazení pohybové aktivity do režimu dne. (10 000 kroků denně.)

Cukrovka se může rovněž objevit u některých žen během těhotenství (gestační cukrovka), která po porodu většinou ustoupí. Rizikovými faktory pro její vznik jsou obezita, věk nad 25 let, výskyt cukrovky v rodině, těhotenská cukrovka v předchozí graviditě a předchozí porod dítěte nad čtyři kilogramy. Vyšetření (screening) na těhotenskou cukrovku se nyní provádí u všech těhotných dvoufázově, a to přímo u gynekologa. První se uskuteční do 14. týdne těhotenství, jsou-li hodnoty v pořádku, probíhá druhá fáze ve 24. až 28. týdnu. Pokud jsou hodnoty špatné, odesílá gynekolog pacientku k diabetologovi pro následnou péči. (Úprava jídelníčku, vhodná fyzická aktivita – obvykle chůze, měření hladiny cukru v krvi, tzv. glukometrem). Hodnoty lze konzultovat s diabetologem telefonicky, dle výsledků zahajuje diabetolog léčbu.

Závěrem doporučení, jak by se měl chovat diabetik při akutním onemocnění (viróza, angina, močová infekce apod.) : nepřerušujte léčbu cukrovky, pokud užíváte léky, inzulín nebo obojí; zvažte úpravu dávek inzulínu nebo léků po domluvě se svým diabetologem;  hodnotu cukru v krvi měřte glukometrem častěji (ideálně několikrát denně);  při horečce s pocením, zvracením nebo průjmem dodržujte pitný režim, při zvracení můžete s výhodou použít Coca-Colu po lžičkách (pozor má však hodně jednoduchých cukrů); větší množství tekutin pomůže vyloučit nadbytečnou glukózu; dodržujte obvyklý příjem jídel po cca 2-3 hodinách; pokud musíte na pohotovost, informujte lékaře, že se léčíte s cukrovkou, vždy mějte u sebe seznam svých léků.
Akutní nemoci nepřecházejte, ale vyležte je!

Dle diabetoložky MUDr. Jindřišky Šroubkové, z EUC kliniky Plzeň

www.euc.cz

 

 

 

 

 

 

 

                                               

Autor: MUDr. Olga Wildová