Medicína

Další vakcína proti chřipce opět na trhu


Kategorie: Aktuality Doporučené očkování 
12.listopad 2019

Společnost Mylan informovala dnes 12. 11. 2019 o nových dodávkách vakcín proti chřipce Influvac Tetra pro sezonu 2019/2020. Vakcína byla již v pondělí 11. 11. 2019 u distributorů a nejpozději ve středu bude k dispozici v lékárnách, ordinacích praktických lékařů a v očkovacích centrech. Mylan tak reaguje na letošní zvýšený zájem Čechů o očkování proti této vysoce infekční nemoci.

Vakcíny proti chřipce byly koncem října přechodně u některých lékařů nedostupné. Doporučovanou dobou pro vakcinaci jsou podzimní měsíce. Nejvhodnější doba k očkování je od září do listopadu. Největší riziko onemocnění chřipkou je během chladných měsíců mezi prosincem a březnem. Chřipková epidemie propuká zpravidla v lednu. K nákaze dochází vzdušnou cestou, ale chřipka se přenáší také dotykem. Očkovat lze i během chřipkové epidemie, je však třeba vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní. Dá se také předpokládat, že kdyby došlo k nákaze do dvou týdnů po vakcinaci, i poloviční hladina protilátek pomůže nemoc zmírnit a zároveň sníží infekčnost pacienta. Dále vakcinace snižuje závažné komplikace onemocnění.

Obyvatelé České republiky nad 65 let věku a lidé s chronickým onemocněním mají vakcínu včetně její aplikace hrazenou z veřejného zdravotního pojištění. Ostatním na ně přispívá většina zdravotních pojišťoven v rámci preventivních programů. Cena samotné vakcíny nepřevyšuje 250 Kč pro samoplátce. Nejčastější výskyt chřipky je u dětí předškolního a školního věku, které jsou zároveň nejčastějšími přenašeči. Maximum komplikací a úmrtí se vyskytuje u seniorů. Závažný průběh chřipky a následky však hrozí i do té doby zcela zdravému dospělému člověku. Praktičtí lékaři proto doporučují očkování všem, nejen rizikovým skupinám pacientů. Výhodou očkování proti chřipce je také stimulace buněčné imunity, tedy zvýšená tvorba bílých krvinek, které ničí viry i bakterie. Částečně jsou tedy očkovaní více chráněni i vůči tzv. běžnému nachlazení.

 V chřipkové sezoně 2018/2019 vyhledalo v České republice praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou celkem 996 tisíc osob. Z toho 625 muselo být hospitalizováno v režimu intenzivní péče a 195 zemřelo. Podle světové zdravotnické organizace vedou každoroční epidemie po celém světě odhadem ke 3 až 5 milionům závažných onemocnění a až k 650 000 úmrtí. Každý rok dostane 5 až 10 % dospělých a 20 až 30 % dětí chřipku. V Evropě vede sezonní chřipka každoročně ke 4 až 50 milionům symptomatických případů a až k 70 000 úmrtí. Vakcinace je nejúčinnějším způsobem ochrany proti chřipce,vzhledem k příznivému poměru výhod a rizik ji doporučuje i Světová zdravotnická organizace WHO. Společnost Mylan se svou vakcínou Influvac Tetra nadále pomáhá chránit společnost proti chřipce. Influvac Tetra chrání před čtyřmi kmeny chřipkových virů. Očkovací látka vakcíny je každý rok odlišná, protože vychází z předpovědi odborníků, jaké podtypy chřipkového viru budou v populaci kolovat. Dle TZ

 

www.havaspr.com

www.mylan.cz

 

 


 

Autor: MUDr. Olga Wildová