Medicína

Jsou vědomosti o varlatech úplné?


Kategorie: Aktuality Rakovina 
22.listopad 2019

Varlata, koule, testes. Tři slova a jeden význam. Představovat tento párový orgán uložený v šourku muže asi není nutné. Ale málokdo o varlatech ví víc než to, že produkují spermie, ale už neví, že také vyžadují speciální péči.

Varlata jsou umístněná mimo břišní dutinu, protože potřebují nižší teplotu pro správný vývoj mužských pohlavních buněk – spermií. Nejlépe se vyvíjejí při 32,9 stupních Celsia a to celých 72 dní. Mimo spermií produkují varlata mužský pohlavní hormon testosteron. Je to reprodukční bohatství každého muže, o které je nutno dbát! Jako u žen prsa, tak i tyto orgány jsou ohroženy maligním bujením.

Pozornost by měla být pravidelná, minimálně jednou za měsíc při pravidelném samovyšetření varlat. Zbystřit by měli především ti, kteří měli rakovinu varlat v rodině, nebo se narodili s nesestouplými varlaty. V takových případech je totiž riziko nádoru vyšší. Prevence je proto důležitá a samovyšetření nezabere ani 5 minut.

„To, že něco není v pořádku lze většinou zjistit už při pouhým okem. Můžete zaznamenat jakoukoliv změnu velikosti, tvaru nebo povrchu varlete. V pozdějším stádiu pak nastává i bolest, zvětšení uzlin v břiše nebo nad klíční kostí,“ popisuje MUDr. Kateřina Vacková, lékařka a zakladatelka neziskové organizace Loono, která založila projekt  #prsakoule.

Pokud se během vyšetření bulka nahmatá, ještě to nemusí znamenat rakovinu. Může se jednat například o kuličky z tuku, vaziva, rozšířené cévy, nebo cysty. V žádném případě není dobře panikařit, ani nehledat rady na internetu. Je důležité se objednat k urologovi nebo praktickému lékaři a podstoupit odborné vyšetření. Pokud se přeci jenom nádor objeví, není všem dnům konec. Až 99 % mužů se totiž vyléčí, pokud vyhledá pomoc včas. Navíc - muži mohou sperma zamrazit a po ukončení léčby mít zdravé děti.

Pozornost by se měla věnovat také spermiím. Je totiž prokázáno, že v posledních letech se kvalita a počet mužských pohlavních buněk neustále zhoršuje. Škodlivé je neustálé přehřívání varlat například častým saunováním, ale i pouhým pokládáním notebooku na klín. Kvalita spermatu se nezlepší ani sedavým způsobem života, kouřením, nepravidelným sexem nebo nezdravou stravou. Všechny tyto špatné návyky mohou vyústit ve snížení mužské plodnosti. Pro informaci - současná norma “plodného muže” je 15 milionů spermií v 1 ml, přitom před 50 lety to byla norma dvakrát vyšší!

Pro zdravá varlata je nutné provádět pravidelná samovyšetření; často za pomoci partnera/ky. Až 30% nádorů totiž odhalí právě oni! Dosažením 50 let věku je nutné navštívit urologa, chodit jednou za dva roky k praktickému lékaři, nepanikařit a každý problém řešit včas. A hlavně se nestydět, není za co!

Závěrem – věnujte pozornost také této části těla a nezapomínejte na prevenci. Připomenout vám to mohou třeba knírkařské produkty z https://shop.loono.cz. Dle TZ

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová