Medicína

Rodina v nakladatelství


Kategorie: Aktuality Poradna - hyg. a živ. prostředí 
10.listopad 2019

Psaná slova mají přinášet informace, radost, touhu po vzdělání, poučení, napětí, dobrodružství, porozumění, smích, ale připomenout i bolest života. Čtenář si může z přepestré nabídky vybrat. V dnešní uspěchané době by měla kniha dát ale spíše radost a povzbuzení do života a také podpořit to dobré, co v člověku je. A třeba znovu připomenout zázraky přírody! A to se podařilo jednomu mladému rodinnému nakladatelství, které se zaměřuje nejen na populárně naučnou literaturu, ale zároveň se snaží podporovat harmonii člověka a jeho prostředí.

Na příklad publikace s názvem „Mají chobotnice duši?“ autorky Sy Montgomeryové líčí neuvěřitelný svět chobotnic, které v povědomí lidí jsou zařazovány spíše mezi tvory nesympatické a ohrožující. Autorka - přírodovědkyně  seznamuje čtenáře ukázkovou dokumentaristikou  osobních zážitků, které vznikly u jejích výprav z Akvária New England a od korálových útesů Francouzské Polynésie a Mexického zálivu, s důvtipem těchto zvláštních tvorů i s jejich odlišnými osobnostmi. Nepřátelství v nich však nevidí. Svým pohledem otevírá dveře poznání do zcela odlišného kouta přírody.

Zkušenosti z praxe a výzkumu uvádí také lékař Andreas Michalsen, který ve své knize „Léčení silou přírody“ se zaměřuje na přírodní lékařství a komplementární medicínu. Vychází z poznatků, že současná medicína totiž přírodní lékařství potřebuje více, než kdykoliv v minulosti. Tradiční léčebné metody přírodní medicíny zachraňovaly lidské životy po tisíce let a zajišťovaly v mnoha případech neuvěřitelně efektivní léčbu. Dokonce i dnes nabízí řešení, jak vybřednout z krize současné medicíny – s jejími rostoucími náklady a vysokým nárůstem chronických chorob….

Také namátkou vybraná „Zahrada síly“ Heiko Hähnsena výborně doplňuje záměr nakladatelství – totiž opravdové souznění přírody a člověka. Každá zahrada je součástí Země. Autor ukazuje, jak podoba zahrady a činnost člověka spolu vytvářejí velký potenciál pro život i osobní rozvoj. Zahrada se stává prostorem dávajícím cenné poznání člověku, je přínosem i pro planetu. Slova autora: „Když zahradě vtiskujeme podobu, dáváme jí tělo. Když o zahradu pečujeme, dáváme jí duši,“ jsou inspirativní pro každého vnímavého člověka.

Více o nakladatelství na: www.knihykazda.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová