Medicína

Světový den diabetu – 14. listopad


Kategorie: Cukrovka Aktuality 
14.listopad 2019

Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu cukrů. Prevence je možná jen částečně. Spočívá ve zdravém stravování, udržování normální váhy a dostatku pohybu.

Při příležitosti Světového dne diabetu zveřejňuje největší zdravotní pojišťovna základní data, která vyplynula z aktuální analýzy. Za péči o své klienty s cukrovkou vydala v roce 2018 VZP více než 7,34 miliardy korun. V posledních pěti letech se tak náklady na tuto nemoc zvýšily skoro o 19 %, přestože nemocných přibyly jen 4,2 %. Jedním z hlavních důvodů je, že stále více klientů VZP má přístup k moderním léčivým přípravkům. Právě na léky na recept připadá téměř 60 % z celkových výdajů pojišťovny za diabetes.

Z uvedených čísel je patrné, že trpí cukrovkou bezmála každý desátý klient VZP. Nemocných navíc rok od roku mírně přibývá. Z více než 7,3 miliard korun, které VZP vydala za léčbu o pacienty s cukrovkou, šla největší část na léky na recept – 4,36 miliardy korun. Více než 2,1 miliardy stály veškeré související zdravotní výkony, 820 milionů korun dala pojišťovna za nejrůznější zdravotní pomůcky pro diabetiky. Zbytek připadl například na lázně, dopravu atd.

VZP proto svým klientům přispívá mimo jiné i na pohybové aktivity. Spolu s příspěvky zaměřenými výhradně na diabetiky (nákup dezinfekčních prostředků, doplatek z ceny testovacích proužků, nákup jehel k inzulinovým perům a další) vyplatila loni pojišťovna na těchto benefitech klientům přes 150 milionů korun.  Příspěvky pro letošní rok musí zájemci vyčerpat už do konce měsíce listopadu.

Nejvíce klientů s diabetem vykázali lékaři pojišťovně ve Středočeském kraji, v Praze a v Jihomoravském kraji. Na druhém konci pomyslného žebříčku jsou kraje Karlovarský, Liberecký a Olomoucký. Dle TZ

www.vzp.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová