Léčivé rostliny

Bylinky a podzimní epidemie


Kategorie: Aktuality Léčivé rostliny 
11.listopad 2019

Každý rok je to stejné. S blížící se zimou přicházejí první vlny virových epidemií, a přestože se nepodceňuje příjem vitamínů, zásady hygieny ani teplé oblékání, končí se nakonec v posteli s horečkou, zimnicí a bolestí svalů a kloubů. Je dobré si připomenout, že imunitní systém řídí vnitřní orgány, a proto je třeba je, zvláště v této době, respektovat.

Vysoce účinný krevní filtr, podpůrce krvetvorby, ale především také důležitý článek pro vnitřní imunitu je slezina – orgán veliký jako pěst umístěný pod levými žebry. Při správné činnosti pomáhá z krve odstraňovat nejen odumřelé či poškozené červené krvinky a krevní destičky, ale také bakterie, které do krevního oběhu proniknou. Tím pomáhá vypořádat se s infekcí i usnadňovat léčení.

Prvními známkami potíží se slezinou může být píchání pod žebry, únava, studené ruce a nedostatek energie. Správnému chodu sleziny lze kromě zdravé životosprávy pomoci zařazením obilovin, jako jsou jáhly nebo pohanka, či tepelně upravenou zeleninou a ovocem do jídelníčku. Důležité je též soustředit se na jídlo, nejíst zbytečně ve stresu a nepřejídat se. Pro správný chod sleziny jsou nápomocny také bylinky. K bylinkám podporujícím imunitu se řadí eleuterokok, maralí kořen či gemmoterapeutikum z černého rybízu, lesního bezu hroznatého a ořešáku královského. Na regeneraci sleziny se dá rovněž použít divizna, kozinec, bříza a řepík.

Důležitým orgánem ovlivňujícím imunitní systém je také slinivka břišní, která ovlivňuje problémy s nosohltanem, dutinami, dýchacími i močovými cestami. V péči o ni je důležitá prevence – vyřazení nebo alespoň radikální omezení tučných jídel a tvrdého alkoholu. K onemocnění slinivky jsou náchylnější obézní lidé, proto je doporučována vyvážená strava a dostatek pohybu. I ten by ovšem měl být v určitých mezích. Přílišné fyzické vyčerpání, pokud je navíc doprovázeno nedostatkem spánku, může problémy se slinivkou naopak vyvolat. Doporučené jsou lehčí a protahovací cviky, jako je jóga. Zlepšit průtok krve do slinivky pomáhá také střídání teplé a studené sprchy. Významně působí i pití čajů a užívání bylin

Slinivka je citlivá nejen na druh a kvalitu stravy, ale také na psychickou a nervovou zátěž. K bylinám, které přispívají k její regeneraci a správné činnosti, patří vlaštovičník, třezalka, česnek, houbička penízovka, kopřiva či gemmoterapeutikum z borůvky.

Nejdůležitějším orgánem pro imunitu jsou střeva. Naštěstí nebývají tak často opomíjena jako slezina a slinivka. Pro střeva je podstatné udržení správné hladiny bakterií, kterou je nutno hlídat, zvláště při užívání antibiotik, která mikroflóru narušují. Každý úsek tlustého střeva je spojen s činností dalšího orgánu. K udržení správných bakterií a odstranění špatných, stejně jako plísní, pomáhají byliny jako řimbaba, česnek, pelyněk či tužebník. Proti plísním je účinná houbička penízovka. Pro regeneraci střev je důležité též podpořit sliznice, a to pomocí lopuchu, pýru či gemmoterapeutik z dubu nebo černého rybízu.

Kromě vyvážené stravy s dostatkem vlákniny prospějí střevům i další návyky, jako je pomalé jezení a důkladné žvýkání, které napomůže potravu dobře strávit. Proto není vhodné během jídla pít. Tekutiny totiž trávicí enzymy zbytečně ředí. Dle TZ

www.nadeje-byliny.eu

 

Autor: MUDr. Olga Wildová