Onemocnění kloubů

Světový den osteoporózy – 20. říjen


Kategorie: Aktuality Onemocnění kloubů 
20.říjen 2019

Světový den osteoporózy připomíná závážnost onemocnění, důležitost prevence, včasný záchyt a správnou léčbu. Nemoc se vyznačuje snížením kvality a množství kostního minerálu, tak zvaným „řídnutím kostí“, což vede k závažným zlomeninám kostí i po minimálním úrazovém ději. Správná léčba osteoporózy se v České republice dostane jen k malému počtu pacientů, podléčenost se blíží k hranici 80 %. Česká populace stárne a zvyšují se i počty těch, pro které se řídnutí kostní hmoty stává aktuálním problémem. Odhady zveřejněné IOF (Mezinárodní nadace pro osteoporózu) předpokládají, že v roce 2050 bude polovina české populace starší 50 let a čtvrtina populace dokonce starší 70 let. Dramaticky tak roste význam prevence tohoto onemocnění - zejména pro ty, kteří už utrpěli osteoporotickou zlomeninu.

Osteoporóza je metabolické onemocnění projevující se úbytkem kostní hmoty. Objevuje se především
u postmenopausálních žen a starších osob, ale netýká se pouze jich. Nemoci lze předcházet již v mládí správným a pravidelným pohybem společně se zdravou výživou (bohatou na vápník a vitamin D). Později omezením příjmu alkoholu a nekouřením. Řídnutí kostí se dlouhou dobu nijak neprojevuje. Problém nastává mnohdy až ve chvíli, kdy se na něj přijde kvůli první zlomenině. Každá fraktura totiž podporuje postupující vývoj choroby a mnohanásobně zvyšuje riziko vzniku zlomeniny další.

Osteoporóza je onemocnění, které je nutné odhalit včas. Stačí se nechat vyšetřit pomocí denzitometru. Jde o bezbolestné a poměrně rychlé vyšetření poskytující podstatné informace o stavu kostí pacienta.

Osteoporóza primární tzv. postmenopauzální, je typická pro ženy po přechodu. Do této kategorie spadá také osteoporóza stařecká – tou trpí lidé nad 70 let. Sekundární formu naopak vyvolávají nejčastěji chronická zánětlivá onemocnění, jako je revmatoidní artritida, některá onemocnění zažívacího traktu či onemocnění hormonální povahy. Dalšími příčinami vzniku sekundární osteoporózy mohou být dědičné poruchy nebo nádorová onemocnění. Osteoporóza se může projevit u každého. Největší skupinu tvoří starší lidé a ženy (2x častěji), a to především v důsledku snížené hladiny estrogenů. Největší riziko hrozí těm, kteří osteoporotickou zlomeninu už prodělali. Pro ně je nezbytné, aby pravidelně podstupovali diagnostická denzitometrická vyšetření. Ta se však provádí pouze u 3–5 % z nich.

Pro účinný boj s osteoporózou je nutné věnovat dostatečnou pozornost primární i sekundární prevenci, která spočívá v sérii opatření, která pro sebe a své kosti může udělat téměř každý. Vhodné je začít co nejdříve, ideálně už v mladém věku. Zdravý životní styl s dostatečným pohybem představuje totiž optimální způsob prevence. Pohybová aktivita podporuje tvorbu kostní hmoty. (Svižná chůze, pilates, jízda na kole nebo cvičení s vlastní vahou.) Důležité je zaměřit se i na správné stravovací návyky, zejména na dostatečný přísun vápníku, vitaminu D a živočišných bílkovin). Sekundární prevence představuje opatření po již prodělané osteoporotické zlomenině. U těch se zvyšuje nebezpečí zhoršení průběhu choroby a riziko dalších zlomenin. Dle TZ, která vznikla ve spolupráci se společností Amgen.

www.amic.cz

www.smos.cz

www.osteo-liga.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová