Medicína

Kapka naděje pro Dětskou psychiatrickou kliniku ve FN Motol Praha


Kategorie: Aktuality 
16.říjen 2019

Zástupci Nadačního fondu Kapka naděje společně s lékaři a ředitelem FN Motol dnes slavnostně otevřeli nově zrekonstruované prostory heren Dětské psychiatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol. Tři měsíce trvající rekonstrukce financovaná Nadačním fondem Kapka naděje stála celkem 760 000 Kč. I když samotná rekonstrukce trvala pouze tři měsíce, plánování trvalo téměř tři čtvrtě roku. Všechny úpravy interiéru bylo totiž nutné konzultovat s lékaři, aby byla herna pro děti nejen zajímavým a příjemný místem, ale také aby splňovala i velmi specifické bezpečnostní podmínky.

Vedení Nadačního fondu Kapka naděje v čele s ředitelem Janem Fischerem a zakladatelkou Vendulou Pizingerovou se po 19 letech pomoci onkologickým pacientům rozhodlo věnovat i dalšímu oboru. Tím je právě velmi často opomíjená dětská psychiatrie. „Byla to z části naše vize do budoucnosti a z části náhoda. A když jsem poprvé viděla tyto prostory, měla jsem pocit, jako by bylo těsně po válce, a tak jsem oslovila vedení kliniky s tím, že Kapka naděje ty prostory předělá,“ vysvětluje Vendula Pizingerová

Celkem tři herny, které byly v rámci pečlivé a nákladné rekonstrukce opraveny, budou sloužit nejen k hraní, ale především ke skupinovým terapiím. Úspěch léčby u pacientů s psychickým onemocněním velmi často závisí také na prostředí, které je k léčbě a terapii určeno. „Dětská psychiatrie je dlouhodobě podfinancovaný obor, a proto jsme se rozhodli otevřít toto téma, které není tak mediálně známé a svým způsobem i lehce tabuizované," vysvětlil ředitel Kapky naděje Jan Fischer na slavnostním předávání rekonstruovaných prostor 16. října 2019. v současné době už jsouí připravené i další projekty po celé České republice, které se tohoto tématu týkají.

Rekonstrukci ocenil také Miloslav Ludvík, ředitel FN Moto. Pracoviště dětské psychiatrie bylo během 2. světové války stavěno jako provizorium. Takže každé zlepšení, zvláště pak na odděleních, kde hospitalizace může trvat i půl roku, je vítaná změna. Navíc počet dětských psychiatrických pacientů neustále rapidně roste. Proto již nyní nemocnice plánuje stavbu zcela nové budovy. Předběžné náklady na její stavbu však dosahují přibližně 100 milionů korun.

Nadační fond Kapka naděje už 19 let pomáhá dětským pacientům s poruchou krvetvorby, nádorovými onemocněními a ty, jejichž léčba vyžaduje transplantaci kostní dřeně. Jejich cílem je zlepšovat vybavenost českých nemocnic, přispět ke zlepšení psychické pohody léčených dětí i jejich rodičů. Více na www.kapkanadeje.cz

Rekonstrukce nových heren na oddělení dětské psychiatrie ve FN Motol byla realizována díky finanční podpoře České Miss a ze sbírky Nadačního fondu Kapka naděje. Dle TZ.

 

www.guideline.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová