Medicína

Spotřeba léků vyrobených z krevní plazmy v ČR stoupá


Kategorie: Aktuality 
21.říjen 2019

V České republice žijí tisíce pacientů, kteří se neobejdou bez léků vyrobenými z krevní plazmy. Proto proběhla celosvětová kampaň v rámci Mezinárodního týdne dárcovství krevní plazmy, která upozornila na důležitost darování plazmy. Podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv SUKL stoupla spotřeba imunoglobulinu mezi lety 2015 a 2017 o 17,85% z 375 036 na 442 016 kilogramů, albuminu dokonce o téměř 21% z 1 429 351 na 1 728 453 kilogramů. Obě látky se získávají z krevní plazmy, která je důležitým prvotním materiálem, potřebným pro přípravu léčby, která pomáhá lidem trpícím vzácnými, chronickými onemocněními, žít zdravější, produktivní a plnohodnotný život. Jedná se především o pacienty s poruchami krvácivosti a srážlivosti krve nebo imunitní nedostatečností a autoimunitními onemocněními.

Krevní plazma je nenahraditelná a poptávka po lécích vyrobených z plazmy každoročně stoupá nejen u nás, ale v celém světě. Proto je tak důležité darovat krevní plazmu. Země Evropské unie nejsou v odběru krevní plazmy soběstačné a téměř polovina krevní plazmy pro evropské pacienty se musí dovážet ze Spojených států amerických.

V České republice také stoupá počet odběrů krevní plazmy a objem odebrané plazmy pro průmyslové zpracování. Mezi lety 2015 a 2017 stoupl počet odebrané krevní plazmy z 526 000 litrů na 572 355 litrů - tedy o 8,8 %. Vyplývá to ze zpráv zařízení transfuzní služby v České republice pravidelně zveřejňované Ministerstvem zdravotnictví.

Léčba přípravky z krevní plazmy směřuje především na pacienty se závažnými poruchami imunity, kterých je v České republice registrováno podle aktuálních údajů registru 950, z toho muži tvoří 52% a ženy 48%. U hemofiliků se počet nemocných pohybuje nad 1000 pacientů, z toho je 220 dětí. Každý rok se u nás narodí 2 až 3 dětí s tímto onemocněním.

 V současné době se plazmaferetická centra potýkají s nedostatkem prvodárců, kteří nyní dorůstají do dospělého věku, kdy mohou darovat.  Zatímco v roce 1990 se v ČR narodilo 130 564 dětí, tak o deset let později v roce 2000 se narodilo jen 90 919, což je o více než třetinu méně.Tento trend se projevuje na struktuře dárců, jejichž průměrný věk se zvyšuje a zahrnuje různé škály povolání a všechny sociální skupiny, tedy nejen studenty, kteří dnes tvoří přibližně 20% všech dárců. Celkem daruje pravidelně v České republice krevní plazmu přibližně 120 tisíc dárců.

Zdroj: SUKL, Imunoglobulin zahrnuje všechny formy podání (IVIG, SCIG, MIG) Výroční zprávy transfuzní služby v ČR – 2015, 2016, 2017

Vzácná onemocnění mají dopad na relativně malou část populace, ale životy těch, kteří těmito problémy trpí, jsou na léčbě plazmatickými bílkovinami závislé. Mezi ně patří pacienti s poruchami krvácivosti a srážlivosti krve, jako je hemofilie, Von Willebrandova choroba, nedostatek antitrombinu III. Pro léčbu potřebnou pro jednoho pacienta s hemofilií na jeden rok je potřeba až 1200 odběrů plazmy od dárců. Lidé trpící imunitní nedostatečností a autoimunitními onemocněními jako jsou primární imunodeficience (PID), chronická zánětlivá demyelinizační polyneuropatie (CIDP), Kawasakiho nemoc. Pro léčbu potřebnou pro jednoho pacienta s PID na jeden rok je potřeba až 130 odběrů plazmy od dárců. Lidé s nedostatkem alfa-1 antitrypsinu (s geneticky podmíněnou rozedmou plic). Pro léčbu potřebnou pro jednoho pacienta s nedostatkem AAT na jeden rok je potřeba až 900 odběrů plazmy od dárců.

Léčba plazmatickými bílkovinami se také používá k ošetření v každodenní medicíně, při naléhavých případech a v chirurgii. Jsou to popáleniny, šok, trauma, náročný chirurgický zákrok, Rh inkompatibilita, kardiopulmonální onemocnění, transplantace orgánů, HIV u dětí, žloutenka a další postižení jater, pokousání zvířetem.

Sdružení pro plazmaferézu zastupuje v České republice společné zájmy soukromých dárcovských center. V současné době sdružuje 7 společností, které provozují 26 center. Především se zasazuje, aby činnost v oboru odběru a zpracování lidské krevní plazmy byla prováděna v souladu s nejnovějšími medicínskými i zdravotně-ekonomickými poznatky.

 Dle TZ

www.plasmafereza.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová