Medicína

Syndrom třeseného dítěte


Kategorie: Aktuality 
15.říjen 2019

Nervózní, nepoučení rodiče hrubým zatřesením s miminkem mohou způsobit těžké poškození mozku až smrt dítěte. Tak zvanému syndromu třeseného dítěte se dá předcházet jedině důslednou osvětou a informováním o možných následcích.

Syndrom třeseného dítěte (Shaken Baby Syndrom, SBS) byl poprvé popsán v 70. letech minulého století. Jde o závažné poranění mozku, dnes již vnímané jako týrání dítěte, které vzniká agresivním třesením kojence, pevně drženého za trup nebo paže. Hlava miminka se přitom prudce pohybuje a právě trhavé pohyby představují největší riziko. Krční svaly jsou zatím příliš slabé a nedokáží tlumit tlak na hlavu, která je u dětí v porovnání s tělem neúměrně velká. Při třesení tak křehká mozková tkáň naráží zevnitř do lebeční kosti a velmi snadno dojde k závažnému zhmoždění mozku. Vůbec nejhorší poranění vznikají v případech, kdy třesení končí nárazem, například vhozením dítěte do postýlky.

Silné třesení může vést k trvalému poškození zdravého vývoje a duševních schopností dítěte, v nejzávažnějších případech může dojít až k úmrtí. Děti, které přežijí, se následně potýkají s mentální retardací různého stupně, s epileptickými záchvaty, slepotou, ztrátou sluchu, ochrnutím atd. Syndrom třeseného dítěte je navíc pro lékaře těžko diagnostikované, protože rodiče kruté zacházení s dětmi často tají. Napovědět mohou varovné příznaky jako apatie či bezvědomí dítěte, zvracení, obtíže s dýcháním, krví podlité oči apod.

K třesení dítěte dochází obvykle ve snaze utišit jeho pláč. Nejčastěji (podle odhadů až v 90 % případů) za vznikem syndromu třeseného dítěte stojí muž – otec, nebo přítel matky dítěte.  Neexistují žádné ucelené statistiky, ale například v USA jde ročně o několik desítek tisíc případů. Nejsmutnější je, že v průměru každé čtvrté miminko na následky takového týrání zemře. V drtivě většině případů se jedná o kojence ve věku do jednoho roku. Zabránit dalšímu týrání dětí může pomoci prevence a zvyšování povědomí o syndromu třeseného dítěte, protože mnoho lidí vůbec neví, že třesení miminky je tak nebezpečné.Tématu byla věnována TK ve FN Bulovka počátkem října 2019. Dle TZ

https://www.youtube.com/watch?v=l_toKPs9Jj4

www.bulovka.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová