Medicína

Světový den trombózy - 13. říjen


Kategorie: Aktuality 
13.říjen 2019

Na neděli 13. října 2019 připadá Světový den trombózy, nemoci srážlivosti krve, která je čtvrtým nejčastějším důvodem úmrtí v České republice. Nadační fond AQUAPURA je jedinou neziskovou organizací podporující výhradně pacienty s poruchou srážlivosti krve. V roce 2011 ho založili manželé JUDr. Pavel Staněk a Monika Staňková, kteří oba trpí trombózou a Leidenskou mutací krve s cílem šířit o nemoci osvětu a výtěžek věnovat na nákup diagnostických přístrojů pro zdravotnická zařízení. V pondělí 14. října 2019 pořádají edukační akci pro veřejnost s názvem DEN s trombózou.

Jedním ze záměrů nadačního fondu je zlepšení prevence často fatálních následků trombózy. 14. října proto v obchodním centru Aupark Hradec Králové pořádá veřejnou osvětovou událost DEN s trombózou. Na programu jsou přednášky pro školy i veřejnost,  například o syndromu turistické třídy nebo rizicích krevního srážení v souvislosti s užíváním hormonální antikoncepce v podání doc. MUDr. Petra Dulíčka, Ph.D., ze IV. interní hematologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové. Akce je zdarma.

Při trombóze, která se rozvíjí z nedostatečného pohybu, nezdravého životního stylu, zánětu, aterosklerózy, těhotenství nebo dědičné trombofilní mutace, dochází k tvorbě krevních sraženin, takzvaných tromb. Ty mohou způsobit vážné zdravotní komplikace, jako je trvalé poškození žilního systému nebo plicní embolie, která ohrožuje na životě. Prodělání trombózy bylo pohnutkou manželů Staňkových k založení fondu a posílení veřejného povědomí o problémech spojených se zvýšeným srážením krve. Pavel Staněk, zakladatel fondu bude návštěvníkům DNE s trombózou společně s lékaři a odborníky radit, jaká opatření praktikovat, aby nemoc co nejméně limitovala plnohodnotný život.

Nadační fond nešíří jen osvětu a informace o prevenci, z výtěžků především pomáhá vybavovat zdravotnická zařízení po celé České republice speciálními přístroji pro monitoring ředění krve. INR test, kterým manželé obdarovali již celou řadu různých zařízení v České republice, ukazuje hodnotu srážlivosti krve při užívání léků ředících krev. Přístroj umožňuje stanovit optimální medikaci léku tak, aby působil správně a krev se nesrážela, či neředila příliš. Je-li léčba těmito léky nadměrná, hrozí krvácení, pokud je nedostatečná, nebrání vzniku krevních sraženin. Předešlé testovací metody byly schopné podat výsledek v řádu hodin, INR tester to dokáže do dvou minut.

Nadační fond AQUAPURA byl založen v březnu 2011 s cílem podporovat IV. interní hematologickou kliniku Fakultní nemocnice Hradec Králové, pomáhat pacientům s poruchou srážlivosti krve a hematologickým oddělením a nemocnicím v Královéhradeckém kraji. Od ledna 2014 rozšířil své aktivity na celou oblast České republiky v rámci pomoci pacientům s poruchou srážlivosti krve.

Dle TZ

www.epispr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová