Medicína

Světový den artritidy - 12. říjen


Kategorie: Aktuality 
12.říjen 2019

Stovky revmatiků vyráží na „pochod od Aše až do Jablunkova“. Společnými silami se v průběhu října pokusí urazit tolik kilometrů, kolik by bylo na přejití celé republiky. K příležitosti Světového dne artritidy tak chtějí připomenout, že pohyb je nedílnou součástí terapie revmatických onemocnění.

Revmatická onemocnění (revma) postihují pohybový aparát (klouby, kosti, páteř, ale i svaly, vazy, šlachové úpony), mnohdy i některé jiné orgány. Rozdělují se do několika základních skupin: revmatická onemocnění zánětlivá (revmatoidní artritida, tzv. systémové nemoci a další), degenerativní revmatické nemoci (artróza), infekční artritidy, metabolické a endokrinní choroby spojené s revmatickými stavy (dna) a mimokloubní revmatismus. Mezi nejčastější a nejznámější patří zejména revmatoidní artritida, Bechtěrevova nemoc a dna.

Revmatoidní artritida nejčastěji propuká u lidí v produktivním věku, tedy mezi 30. a 50. rokem života. V ČR jí trpí přibližně 85 000 lidí. Každý rok přibývá kolem 3 500 pacientů. Jedná se o poruchu imunitního systému, který místo aby bojoval proti cizím buňkámí, útočí na ty zdravé.

Nemoc zasahuje především klouby, takže jakýkoli pohyb bolí. Pro zachování hybnosti a svalové síly je však pravidelné cvičení nezbytné. Navíc pomáhá předcházet osteoporóze nebo kardiovaskulárním chorobám, jejichž riziko je bohužel u pacientů s revmatoidní artritidou zvýšené. Ušlé kilometry jednotlivých účastníků se budou postupně sčítat pomocí speciální aplikace. Cílem je společně překonat hranici 547 km, která představuje vzdálenost mezi Aší a Jablunkovem.

K výzvě přejít celou republiku se připojily také regionální kluby Revma Ligy. V Telči a Českých Budějovicích proto 12. října pořádají vlastní pochod, v Pardubicích si lidé budou moci vyzkoušet trenažér na načítání kroků. V Praze budou k dispozici revmatologové a fyzioterapeuti, kteří s případnými zájemci zkonzultují jejich zdravotní stav. Ke zdolání 547 km dlouhé vzdálenosti tu lidé mohou přispět uběhnutím části trasy na běžeckém trenažeru. Zapojení lidé navíc každým ujitým kilometrem přispějí 10 Kč na výzkum dostupnosti a kvality péče.

Ačkoliv je onemocnění nevyléčitelné, včas zahájená léčba dokáže zmírnit jeho projevy, a oddálit tak případnou invaliditu. Pro pacienty ve střední a těžké závažnosti je navíc od února 2019 k dispozici moderní biologická léčba. Předepsat ji mohou pouze revmatologové ve speciálních centrech. V ČR je celkem 52 takových center. V Praze je možné si vybrat z 8 různých pracovišť, avšak například obyvatelé Poličky musí do nejbližšího centra ujet 69 km.

Počet center je sice dostatečný, ale jejich rozmístění není ideální. Nedostatečné pokrytí je v jižních Čechách, na Vysočině, chybí i samotní revmatologové. Revmatologové zcela chybí celkem v 5 okresech, v dalších 12 připadá na okres pouze 1 lékař.

Tématu dostupnosti a kvality zdravotní péče v revmatologii se věnuje pacientská organizace Revma Liga ČR, která sdružuje pacienty s revmatismem, jejich rodinné příslušníky a přátele. Zvyšuje povědomí o revmatických chorobách a pomáhá nemocným. Členové bojují za plnohodnotný a rovnoprávný život zdravotně postižených a vytvářejí pro ně kluby po celé České republice. Je vyhledávaným a rovnocenným partnerem pro pacienty, lékaře, zdravotníky i státní správu. Svou činností motivuje pacienty a ukazuje zdravé populaci svět očima revmatiků. Heslem ligy je: Revma si nevybírá, ale spolu to zvládneme.  Dle TZ

www.revmaliga.cz

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová