Medicína

Do srpna 2019 již 41 onemocnění meningokokem


Kategorie: Očkování Aktuality 
18.říjen 2019

Invazivní meningokokové onemocnění je závažná choroba. V České republice každoročně postihuje několik desítek osob s trvalými následky, několik osob ročně v důsledku onemocnění zemře. Od začátku letošního roku do srpna 2019, dle dat Státního zdravotního ústavu, nemoc postihla 41 Čechů, 3 lidé na následky onemocnění zemřeli.

Meningokok se šíří pomocí kapének, tedy kýchnutím či smrkáním, stejně jako chřipka či viróza.  Na rozdíl od nich se ale lze nakazit i od člověka, který viditelně nemocný není. V populaci se vyskytují bezpříznakoví nosiči, kteří mají bakterii v sobě, nemoc u nich nepropukne, a nevědomky šíří nákazu dále. Až 24 % mladých lidí jsou nosiči bakterie bez projevu příznaků. Z tohoto důvodu nelze předvídat, u koho onemocnění propukne, ale častým faktorem, který nemoci předchází, je - zvláště u mladých lidí – pobyt ve velkém kolektivu, zvýšená únava, vyčerpání ze sportu či ponocování.

Z počátku se onemocnění projevuje jako běžná chřipka – horečka, nevolnost, nechutenství, zvracení, bolest hlavy, končetin a celého těla, zvýšená dráždivost, následně tuhnutí šíje. Asi po 16 hodinách může nastat blouznění, zmatenost a bezvědomí. Objevují se rovněž kožní projevy – červenofialové skvrnky na končetinách i trupu. Závažná je především  rychlost invazivního průběhu onemocnění.

Jedinou formou prevence je doporučené očkování Českou vakcinologickou společností, a to dětí do 4 let věku a mladým dospívajícím – od 13 do 25 let. Dokonce se zvažuje zavedení plošného očkování nejmenších dětí, i když riziko nákazy je i uvedených mladistvých.

Účinnost vakcíny je vysoká díky vakcínám proti všem nejčastěji se vyskytujícím séroskupinám. Ovšem  je nutno kombinovat dva typy vakcín – A, C, W a Y a druhou proti séroskupině B. Očkování je možno provést současně nebo s odstupem minimálně 14 dnů. Pojišťovny přispívají v rámci svých preventivních programů až do výše 2 500 Kč.

Dle TZ

www.focus-age.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová