Zuby

Světový den úsměvu – 5. 10.


Kategorie: Aktuality Zuby 
05.říjen 2019

Světový den úsměvu má své kořeny v roce 1963, kdy malíř a autor reklam Harvey Ball dostal za úkol vytvořit nástroj k povzbuzení morálky zaměstnanců. Během pár minut nakreslil usmívající se tvář, která dala základ nejen Světovému dnu úsměvu, ale i smajlíkům, bez kterých si většina z nás virtuální komunikaci dnes nedovede představit.

Že úsměv a smích podporují zdraví, zkvalitňují a prodlužují život a pomáhají předcházet zdravotním komplikacím a onemocněním jako je infarkt a mozková mrtvice je už známo. Přesto se Češi v dnešní době moc neusmívají, a dokonce se často za svůj úsměv stydí. Důvodem však není v pesimismu a v malé radosti ze života, ale častěji to bývá stav chrupu.

Češi stále špatně pečují o svůj chrup a podceňují preventivní prohlídky. Pak se skutečně téměř neusmívají a při výraznějším úsměvu se snaží zakrýt svůj chrup. Výzkumy dokonce prokazují, že 78 % Čechů není spokojena se svými zuby, ať už z hlediska jejich odstínu, nesouměrnosti nebo zubních onemocnění, z toho tvoří 65 % žen a 35 % mužů. Výzkumy dále potvrzují, že daleko větší procento populace považuje za problematičtější nerovné nebo přímo křivé zuby, ale naopak je méně trápí zubní kazy či záněty dásní. Zde je to dokonce 58 % oproti 32 %. Ortodontickou péči totiž ve skutečnosti nepotřebuje jen 10 – 15 % populace. Osob s křivými zuby je v naší populaci 85 % a u 60 - 70 % z nich přímo ovlivňují jejich zdraví, jako je horší možnost čištění zubů, vyšší riziko vzniku zubních kazů i například paradontózy. Převážná většina pacientů potřebuje orotodontickou péči primárně nejen z hlediska estetiky.

Lidé jsou často i v mladším věku přesvědčeni, že tento stav je neměnný, náprava že je možná jen do 18 let věku, a že se musí s nedokonalým chrupem smířit. Ale i mnozí dospělí se domnívají, že v dospělosti se nerovné zuby už nedají řešit, což zdaleka není pravda. V posledních letech rovnátka zažívají boom, a jsou pochopitelně určena i dospělým.

V současnosti se jedná o nejkomplexnější způsob léčby, který dovede upravit většinu problémů.  Řeší se i alternativními způsoby, jako jsou neviditelná rovnátka, jejichž užívání stále roste. Díky jim lze chrup napravit komfortnější cestou.

Medicína se rozvinula a stále se rozvíjí ve všech oborech, stomatologii nevyjímaje. Paradoxem však je, že se ví o pokrocích při objevování léku na rakovinu, jak léčit cukrovku apod., ale o zubech, možnostech léčby a úpravy chrupu se toho opravdu moc neví.

Nerovné zuby už dnes pro stomatologii nejsou problémem a dají se řešit i u osob, které mají trauma z viditelných rovnátek a jejich nošení v dospělém věku. Jsou známy případy, kdy věkový průměr pacientů s neviditelnými rovnátky je i 62 let a nejstaršímu pacientovi je dokonce 80 let. Díky konceptu takzvaných neviditelných rovnátek totiž lze úspěšně řešit estetické problémy.  Jedná se o průhledný materiál, přesně připravený přesně na konkrétní chrup, který lze na zuby jednoduše nasadit a postupně je tak fixovat do správné pozice. Materiál je navíc měkký, nezpůsobuje bolest ani nepříjemné tlaky, a navíc jej lze dle potřeby ze zubů sundat a opětovně nandat.

V průběhu nošení rovnátek navíc má pacient několik alignerů (neviditelných rovnátek), které postupně mění s tím, jak jeho chrup získává správný tvar. Hlavní bonusem zůstává estetičnost. Rovnátka jsou téměř neviditelná a je možné je na krátkou dobu (např. při jednání apod.) na zubech nemít.

Lze tak říct, že neviditelná rovnátka nejenže dodávají ztracené sebevědomí a dobrou náladu, ale prakticky prodlužují i život. Úsměvem a smíchem, který si do té doby pacienti s nedokonalým chrupem odpírali. A tak mohou dosáhnout vyššího věku, vyšší fyzické a psychické kondice, prevence srdečních, cévních, mozkových a nervových onemocnění, zvýšené psychické odolnosti, prevence stárnutí pleti a vzniku vrásek a v neposlední řadě zapojení menšího počtu obličejových svalů než při mračení!

 

Dle TZ

LK-Stomatologie

Autor: MUDr. Olga Wildová