Medicína

Senioři se bojí chřipky, ale očkování podceňují (průzkum)


Kategorie: Aktuality Očkování 
08.říjen 2019

Zkušenost se silnou chřipkou mají více než dvě třetiny lidí v důchodovém věku. Čtvrtina ji měla za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi. Z chřipky mají senioři respekt, přesto o očkování uvažuje jen málo z nich.

Z průzkumu vyplynulo, že o očkování proti chřipce letos uvažuje jen třetina seniorů. Častěji jde o ty, kteří žijí aktivním životem, věnují se svým koníčkům, sportu a jezdí na dovolené. A také ty, kdo si chřipkou v uplynulých letech prošli. Stále je to však málo. Proočkovanost českých seniorů je obecně slabá. Téměř polovina dokonce vůbec neuvažuje o preventivním očkování proti chřipce.

Hlavním důvodem pro vakcinaci je pro většinu seniorů obava z vážných zdravotních komplikací a snaha snížit riziko přenosu nemoci na své okolí. Čtyři z deseti dotazovaných také udávají, že se snaží nemoc vyhnout, protože by je omezila v jejich zálibách. Dvě třetiny dotazovaných starších 70 let si navíc uvědomuje, že chřipka může mít neblahé zdravotní následky. Mezi seniory mladšími 70 let je to polovina.

Z minulých zkušeností českých seniorů také vyplývá, že nemoc déle prožívali ti, kteří jsou v běžném životě méně aktivní. Sportovce nebo ty, jež se intenzivně věnují svým koníčkům, trápila výrazně kratší dobu. Shodli se však, že v průběhu nemoci se většina z nich nezvládla starat o domácnost, polovina musela oželet své zájmy nebo přestat vypomáhat rodině například s hlídáním vnoučat. Pětina seniorů, jež onemocněla chřipkou, udává, že nemoc měla výrazný dopad na jejich následný zdravotní stav. 14 procentům dotazovaných zhoršila chronické onemocnění.

Průzkum dále ukázal, že většina seniorů se pravidelně věnuje svým zálibám. Pětina dotazovaných uvádí jako hlavní zájem kutilství či ruční práce typu pletení. Stejný počet se věnuje sportu a podobně je mezi seniory i kulturních fanoušků. Jen pětina seniorů udává, že nemá žádný koníček.

Velký zájem je mezi českými seniory o cestování. Tři pětiny jezdí na dovolené po Čechách, čtyři z deseti i za hranice. Pětina seniorů si dovolenou nebo prodloužený víkend dopřává i více než třikrát za rok. 6 z 10 vyráží alespoň jednou ročně. Jsou zde však výrazné regionální rozdíly. V Praze či na Ostravsku si alespoň jednu dovolenou dopřejí dvě třetiny lidí, třetina vyráží dokonce více než třikrát za rok. Naopak na střední Moravě 6 z 10 lidí za odpočinkem vůbec necestuje a tři dovolené ročně mívá jen každý desátý.

Výrazně aktivnější jsou v tomto ohledu také „mladší“ senioři, tedy lidé od 65 do 70 let. Cestují o polovinu častěji než ti, kteří již překročili sedmdesátku. V neposlední řadě má na zájem o cestování vliv i dosažené vzdělání. Vysokoškoláci mají dvakrát více dovolených než lidé bez maturity.

Kdo by se měl nechat očkovat - jsou senioři nad 65 let, pacienti s chronickým onemocněním, po transplantaci a lidé s poruchou imunity. Všem těmto skupinám proto odborníci doporučují nechat se  proti chřipce očkovat. Ideální doba pro vakcinaci je v říjnu až prosinci.

www.sanofi.com
Autor: MUDr. Olga Wildová