Dlouhověkost

Stárnutí a imunita


Kategorie: Aktuality Dlouhověkost 
04.říjen 2019

Ke změnám ve stáří dochází zevně i uvnitř organismu. Starší lidé mají v těle méně bílých krvinek a jejich reakce na bakterie i viry v organismu se zpomalují. Zároveň klesá množství protilátek a  zhoršuje se obranyschopnost. Starší lidé by proto měli věnovat zvýšenou pozornost posilování své imunity, a to hlavně pohybem na čerstvém vzduchu i pestrým jídelníčkem.

Vliv stárnutí organismu na imunitní systém je komplexní a probíhá na několika úrovních. S přibývajícím věkem klesá produkce B- a T-lymfocytů v kostní dřeni. Kolem čtyřicátého roku také již v podstatě nefunguje brzlík, v němž T-lymfocyty dozrávají. Imunitní systém také vzhledem ke svému ‚opotřebení‘ hůře rozlišuje mezi vlastními a cizími buňkami, proto jsou u starších lidí běžnější autoimunitní onemocnění.

V organismu starších lidí rovněž dochází ke zpomalení reakce T-lymfocytů na antigeny (látky navozující reakci protilátek) a snižuje se i rychlost, s níž makrofágy pohlcují a likvidují bakterie, rakovinné buňky a další antigeny. Dále klesá množství protilátek, které organismus v odpovědi na útok antigenů vyloučí, a tyto protilátky se hůře brání. V těle také ubývá bílých krvinek, jejichž úlohou je „pamatovat si“ antigeny, s nimiž se již potkaly. Když pak organismus starého člověka napadne antigen nový, imunitní systém si jej hůře pamatuje a hůře se proti němu brání.

Nastálé změny oslabující imunitní systém působí větší náchylnost starších lidí k infekcím s komplikovaným průběhem, jako např. pneumokokový zánět plic, chronické nemoci, cukrovka II. typu. Pokročilejší věk proto vyžaduje dobrou životosprávu, jejímž základem je strava bohatá na vitamíny.

Vzhledem k častějším zažívacím problémům – nadýmání, pálení žáhy a podobně – omezují senioři ve stravě určité potraviny, čímž může jejich jídelníček poměrně zchudnout. S přibývajícími léty jsou rovněž méně pohybově aktivní a hůře spí. Nedostatek spánku přitom výrazně negativně ovlivňuje imunitní systém. V tomto období také klesá podíl vody v organismu a vysušuje se kůže a sliznice, čímž se tyto bariéry proti patogenům oslabují.

Přirozené procesy v organismu spojené se stárnutím ovlivníme jen málo, životními návyky však můžeme svou imunitu podporovat i ve stáří. Obranyschopnost si lze udržet zdravým životním stylem, především pohybem na čerstvém vzduchu a pestrou vyváženou stravou bohatou na antioxidanty, vitamíny C a B, na minerály, stopové prvky a další významné nutrienty. Péče o zažívání je důležitá, protože právě ve střevním mikrobiomu sídlí většina buněk imunitního systému.

Zdravou střevní mikroflóru lze podpořit rovněž stravou bohatou na vlákninu a probiotika. Výhodné je také užívání kvalitních doplňků stravy, obsahujících komplexní směs takzvaných polyfenolů – látek, které slouží k zásobování imunitního systému. Dle TZ

www.vegall.cz


 

Autor: MUDr. Olga Wildová