Medicína

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby – 21. září


Kategorie: Aktuality Demence 
21.září 2019

Stárnutím populace přibývá klientů s Alzheimerovou chorobou, v posledních letech i mezi klienty VZP. Za posledních pět let se jejich počet zvýšil o 38 %. Ještě mnohem rychleji rostou náklady na léčbu – za stejnou dobu stouply o 71 % a loni přesáhly 1,27 miliardy korun. Neradostná statistika vyplývá z analýzy, kterou pojišťovna zpracovala při příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby.

Rizikovým faktorem pro vznik Alzheimerovy choroby je především vysoký věk, většina pacientů je starších 65 let. S tím, jak stárne populace, přibývá i nemocných. Tyto skutečnosti dokazují i data VZP. Za posledních 5 let se zvýšil počet nemocných o více než 12 tisíc. Postižené touto nemocí jsou více ženy než muži.

Alzheimerova nemoc narušuje část mozku a způsobuje pokles myšlení, paměti, úsudku. Bývá nejčastější příčinou demence. Choroba začíná pozvolna. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Rychlost, jakou Alzheimerova nemoc postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má však čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. V posledních stadiích nemoci už vůbec není schopen se sám o sebe postarat. Podrobně je vše popsáno například na stránkách České alzheimerovské společnosti.

Podle regionálního rozložení klientů VZP s Alzheimerovou chorobou, nejvíce jich za posledních pět let přibylo v Libereckém kraji (61,08 %) a ve Zlínském kraji (51,05 %). Naopak nejmenší nárůst zaznamenali lékaři v Moravskoslezském kraji (24,72 %) a v Praze (28,54 %). Dle TZ

 

www.vzp.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová