Antikoncepce

Světový den antikoncepce


Kategorie: Aktuality Hormonální antikoncepce 
26.září 2019

Již od roku 2007 je 26. září Světovým dnem antikoncepce. Jde o mezinárodní aktivitu lékařů, odborných společností a osvětových organizací pro zvýšení společenského povědomí o metodách ochrany před neplánovaným početím. Cílem je umožnit dívkám a ženám zodpovědně ovlivňovat své sexuální a reprodukční zdraví, aby ubývalo případů nechtěného těhotenství, protože každé těhotenství má být žádané!

Důležitá je dostupnost objektivních a odborně podložených informací o metodách antikoncepce. Zdrojem informací pro české ženy a dívky je projekt Fórum Antikoncepce, nad nímž převzala záštitu Česká gynekologická a porodnická společnost ČLS JEP. Fórum Antikoncepce je garantovaným, objektivním a aktuálním zdrojem informací o benefitech a rizicích užívání antikoncepce a ochraně ženského reprodukčního zdraví obecně. Cílem projektu je přinášet srozumitelné a ověřené informace, zlepšovat dialog mezi lékaři a pacientkami, a nabízet široké veřejnosti studiemi ověřené podklady pro informovanou volbu při rozhodování o užívání antikoncepce.

Nejnovější z řady osvětových aktivit je Manuál pro výběr nejvhodnější metody antikoncepce. Praktická brožura obsahuje několik okruhů dotazů, které byly sestaveny tak, aby si jejich prostřednictvím mohla každá žena ujasnit své základní potřeby, očekávání a specifické požadavky na antikoncepci, která jí bude vyhovovat. Navíc zvolená antikoncepce může přinést řadu dalších výhod, jako preventivní účinek proti některým onkologickým onemocněním, řešení problémů s pletí nebo úpravu menstruačního cyklu.  Pokud si ženy před návštěvou gynekologie v klidu vyberou nejvhodnější možnosti, zefektivní tím i vzájemný dialog s lékařem při vyplnění dotazníku.

Ten je možné stáhnout na webu www.forumantikoncepce.cz, vyplnit jej a ponechat buď pouze pro svou referenci nebo jej vytisknout a přinést s sebou k lékaři.

Důležitosti správného výběru metody antikoncepce se věnuje i Memorandum Fóra antikoncepce o důležitosti ochrany reprodukčního zdraví a užívání bezpečných metod antikoncepce. Dalšími tématy Memoranda je především důležitost sexuální výchovy, problematika přílišného odkládání reprodukce a především prevence nechtěných těhotenství, která představují nejen velké náklady pro zdravotní a sociální systém, ale zejména vysokou emocionální zátěž pro těhotné ženy a jejich rodiny. V  riziku jsou zejména mladé dívky a ženy, jejichž sexuální chování může významně ovlivnit jejich budoucí život.

Na důležitost informovanosti mezi mladými lidmi poukazuje také průzkum, který Fórum antikoncepce provedlo na reprezentativním vzorku českých žen ve věku 18 až 24 let. Šetření přineslo kromě jiného následující: 61 % dotázaných zahájilo sexuální život v šestnácti letech či dříve. 20 % žen se však při prvním pohlavním styku nijak nechránilo, případně spoléhaly na přerušovanou soulož či výpočet plodných a neplodných dnů.

Aktuálně nejčastěji používanou antikoncepci představují hormonální tablety (45 %) a prezervativ (26 %), nicméně každá pátá žena neužívá kontracepci žádnou.

71 % dívek plánuje těhotenství, 16 % o něm do budoucna vůbec neuvažuje a 13 % o něm uvažuje pouze jako o možnosti. Horizont plánované gravidity je přitom poměrně dlouhý – 36 % do pěti let, 16 % ještě později. To koresponduje se stoupajícím věkem prvorodiček v ČR.

Znepokojivým jevem zachyceným ve studované skupině žen byla jejich ochota riskovat nechtěnou graviditu – téměř 19 % odpovědělo, že ji často nebo alespoň občas riskuje. Pro interrupci by se při nechtěné graviditě jednoznačně rozhodlo 22 % respondentek.

V posledních 10 letech se v ČR meziročně snižuje spotřeba hormonální antikoncepce (HA) o 4,5 – 8 %, což vybízí k celé řadě otázek. Klesá procento žen, které ji užívají? Je to dáno změnou chování? Omezením poptávky po kontracepci obecně? Nebo snad výsledkem demografických změn ve společnosti, kdy je každoročně výrazně redukován podíl žen fertilního věku?

Ani v rámci šetření nebyly výsledky jednoznačné. Ačkoliv spotřeba hormonální antikoncepce klesá, tato metoda vyhovuje téměř 39 % respondentek, které neuvažují o jejím ukončení. Necelých 7 % sice počítám s jejím vysazením, ale oproti tomu 13 % žen se chystá hormonální antikoncepci začít užívat.

Mezi pozitivními motivacemi k užívání HA dominuje podle očekávání zabránění těhotenství, z nekontracepčních výhod pak úprava menstruačního cyklu.

U žen, které mají negativní postoj k HA, se nejčastěji opakuje důvod obav z váhového přírůstku nebo z tromboembolické nemoci. Celých 28 procent „vlastně neví“ a neuvádí konkrétní důvod, proč hormonální antikoncepci odmítají nebo ji přestaly užívat.

Nejčastější obavou je tvrzení, že hormonální antikoncepce většinou způsobí příbytek na váze. Již v roce 2011 bylo analyzováno 49 studií, které porovnávaly vliv různých metod antikoncepce na hmotnost uživatelek oproti placebu (kontrolnímu vzorku bez účinné látky). Z této rozsáhlé analýzy vyplynulo, že kombinovaná hormonální antikoncepce, obsahující estrogen i progestin, nezpůsobovala přibývání na váze. Další analýza 22 studií, které se zabývaly vlivem čistě progestagenní antikoncepce (obsahuje pouze progestin) na tělesnou hmotnost, vyšla v roce 2016. Autoři dospěli k závěru, že míra důkazů o vlivu této antikoncepce na hmotnost uživatelek je velmi nízká.

Žádná z metod kombinované hormonální antikoncepce neovlivňuje funkci ženských pohlavních orgánů, pokud je vysazena. Ovulace a plánované početí mohu nastat u zdravých fertilních žen během prvního cyklu po vysazení antikoncepce. Může se ale stát, že uživatelka měla sníženou plodnost již před nasazením hormonální antikoncepce nebo se snížila v průběhu užívání, a to bez příčinné souvislosti. Jindy ženy užívají HA do středního věku, kdy spontánní plodnost klesá. Po vysazení nemohou otěhotnět, protože funkce vaječníků je již snížena. Poruchu plodnosti pak dávají do souvislosti s užíváním HA, která však sama o sobě fertilitu nesnižuje. Každá efektivní antikoncepční metoda naopak reprodukční zdraví žen chrání.

Další otázky související s antikoncepcí (riziko trombózy, rizika a benefity jednotlivých antikoncepčních metod apod.) jsou na webových stránkách www.forumantikoncepce.cz, kde je možné shlédnout edukační videa.  Odborníkům lze dotaz podat prostřednictvím online poradny.  

Dle TZ

www.addicts.cz

www.forumantikoncepce.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová