Medicína

Vakcína proti chřipce Influvac Tetra


Kategorie: Doporučené očkování Očkování Aktuality 
18.září 2019

Společnost Mylan informovala o dodávkách vakcín proti chřipce Influvac Tetra pro sezonu 2019/2020. Tato kvadrivalentní vakcína je již v distribuci a vakcíny budou postupně k dispozici v lékárnách a v ordinacích praktických lékařů. S podzimem začíná očkovací sezona.

Sezonní chřipka je akutní respirační infekce způsobená virem chřipky, který se vyskytuje ve všech částech světa a může postihnout všechny věkové skupiny. Chřipka se šíří hlavně kapénkovou infekcí, kdy osoby kašlou a kýchají, a nepřímo respiračními sekrety na rukou, kapesnících atd. Každoroční chřipková sezona většinou nezačíná dříve než v polovině listopadu a běžně probíhá do konce května následujícího roku.

Onemocnění představuje závažný zdravotní problém, který může vést k těžkému onemocnění i úmrtí, a to hlavně u rizikových skupin populace, do kterých spadají osoby s vysokým rizikem závažného onemocnění nebo komplikací v případě infekce, jako jsou starší lidé, osoby s chronickými onemocněními, těhotné ženy a děti ve věku 6 měsíců až 5 let. V chřipkové sezoně 2018/2019 vyhledalo v České republice praktického lékaře s akutní respirační infekcí a chřipkou celkem 996 tisíc osob. Z toho 625 muselo být hospitalizováno v režimu intenzivní péče a 195 zemřelo.

Kromě osobních ochranných opatření za účelem snížení rizika přenosu chřipky (zvýšená hygiena – častější mytí rukou a dezinfekce povrchů, vyhýbání se kontaktu s nemocnými a přelidněným prostorům) je vakcinace nejlepším způsobem, jak chřipce předejít. Proto je vakcína proti chřipce doporučována WHO vzhledem k příznivému poměru výhod a rizik.

Influvac® Tetra je vakcína určená k profylaxi chřipky, a to zejména u jedinců se zvýšeným rizikem přidružených komplikací. Je indikována u dospělých a dětí od 3 let věku. Chrání před čtyřmi kmeny chřipkových virů. Je každý rok odlišná, protože vychází z předpovědi odborníků, jaké podtypy chřipkového viru budou v populaci kolovat. Největší riziko onemocnění chřipkou je během chladných měsíců mezi prosincem a březnem. Nejvhodnější doba k očkování je od září do listopadu. Očkovat lze i později, např. na začátku chřipkové epidemie, je však třeba vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní.

Výdej přípravku je vázán na lékařský předpis. Podobně jako ostatní vakcíny ani Influvac® Tetra nezaručuje 100% ochranu očkovaných osob. Vakcína je plně hrazena pro pacienty nad 65 let a v dalších případech stanovených příslušnými právními předpisy.

Vakcinační akce schválena Ministerstvem zdravotnictví České republiky 23. 4. 2019 – č. j. MZDR 17892/2019-2/OVZ.

Dle TZ

www.havaspr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová