Medicína

Chřipka může zabíjet


Kategorie: Doporučené očkování Terapie a prevence chřipky Aktuality 
18.září 2019

Podceňovaná viróza se může proměnit v boj o život. Odborníci odhadují, že na chřipku či její následky v Česku ročně zemřou až dva tisíce lidí. Nejvíce tato nemoc ohrožuje starší občany. Pomoci jim může vakcína. Čtyřicet procent seniorů se ale očkování brání a nemoc dál podceňují.

Zimnice, vysoká horečka, kašel, bolesti hlavy a kloubů jsou příznaky provázející chřipku. Nejúčinnější prevencí chřipky je očkování. Přestože vakcína významně snižuje riziko závažných komplikací, pravděpodobnost hospitalizace i úmrtí, přes dvě třetiny seniorů se jí brání. Výzkum společnosti ppm factum z letošního roku ukazuje, že lidé chřipku zaměňují s běžným nachlazením a nemoc neprávem bagatelizují. Kolem očkování také koluje řada mýtů a polopravd, které mohou někoho od vakcinace zbytečně odradit.

Více než polovina seniorů si je podle závěrů výzkumníků vědoma neblahých zdravotních následků chřipky. Nejčastěji se obávají toho, že se nedostanou zpět do původní kondice.„V proočkovanosti seniorů proti chřipce v porovnání s jinými vyspělými zeměmi významně zaostáváme, následkem jsou zbytečně zmařené životy, významný pokles kvality života u velké části přeživších seniorů i obrovské finanční ztráty pro celou společnost kvůli přímým i nepřímým nákladům vynaloženým na léčbu rizikových pacientů.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., je garantem kampaně „Přežil jsem chřipku“, která seniory upozorňuje na to, že pár vteřin, během kterých se aplikuje vakcína do ramene, jim může zachránit život. Svůj význam má i správné načasování očkování proti chřipce, ideální interval je od října do prosince, aby si tělo stihlo včas vytvořit ochranné protilátky před tím, než se dostaví chřipková epidemie. Seniorům od 65 let věku hradí očkování v plné výši zdravotní pojišťovny. Stejně tak mohou o bezplatnou vakcinaci požádat svého praktického lékaře pacienti, kteří se léčí s chronickým onemocněním srdce a cév, dýchacích cest nebo ledvin či se potýkají s cukrovkou. Možnosti očkování by měli probrat se svým ošetřujícím lékařem. Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová