Medicína

Ministerstvo zdravotnictví ohrožuje dodávky léků


Kategorie: Aktuality 
17.srpen 2019

Členové Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) vyzývají Ministerstvo zdravotnictví ČR (MZd) k rychlému řešení kritické situace kolem neuhrazených pohledávek po splatnosti za dodaná léčiva do jím zřizovaných nemocnic a zdravotnických zařízení. Závazky po splatnosti přesáhly již více než jednu miliardu korun a každý měsíc narůstají. V případě pokračující neschopnosti ministerstva tento neutěšený stav v blízké době napravit, by byli členové asociace v krajním případě nuceni individuálně podniknout i právní kroky.

Podle členů AVEL jde o dlouhodobě neřešený problém, který je jedním z řady dalších příkladů současné krizové finanční situace některých zdravotnických institucí v působnosti ministerstva zdravotnictví. MZd  je upozorňováno na narůstající dluh po splatnosti za léčivé přípravky dodané do ministerstvem přímo řízených organizací již od loňského listopadu. Navzdory několika oficiálním žádostem i projevené vstřícnosti ze strany AVEL tento stav společně řešit, neobdržela asociace od ministerstva stále jasné garance kdy a zda vůbec se tak stane.

"Od ministra zdravotnictví jsme se zatím dočkali bohužel jen obecné odpovědi s tím, že závažnost současné situace vnímá. Finanční situace nemocnic by se podle vyjádření ministra mohla zlepšit až v roce 2020, kdy prý budou tyto instituce schopny zajistit postupné splácení svých závazků vůči členům AVEL. Takovou odpověď ale nepovažujeme za dostatečnou. Naši členové musí také jednat s péčí řádného hospodáře, a proto trváme na rychlém a zásadním vyřešení situace. V současné době jsme svědky diskusí o budoucím financování zdravotnictví. Ministr zdravotnictví chce, aby po masivním zvýšení platů v minulých letech, nemocnice investovaly především do nových technologií, odboráři naopak požadují další zvýšení platů. O placení starých dluhů se nemluví vůbec. Takový stav je však naprosto neudržitelný,“ vysvětluje Tomáš Votruba, výkonný ředitel.

AVEL si přitom důsledně zakládá na tom, aby čeští pacienti dostali své léčivé přípravky včas, v potřebném množství i sortimentu. Proto se tradičně snaží vycházet vstříc v nanejvýš možné míře i svým obchodním partnerům. Nechce řešení tohoto problému eskalovat mimo rámec českého zdravotnictví, ale pokud členové neuvidí ze strany ministerstva jasné náznaky řešení v blízké budoucnosti, byli by, a to už zcela individuálně (v souladu se zákonem o hospodářské soutěži), nuceni přikročit k důraznějším krokům v rámci českého právního řádu.

AVEL je volným sdružením velkodistributorů léčiv založeným v roce 1993 za účelem ochrany a podpory společných zájmů svých členů. V současné době sdružuje tři velkoobchodní farmaceutické společnosti (Alliance Healthcare s. r. o., ViaPharma s r. o. a PHOENIX lékárenský velkoobchod, a.s.), které reprezentují více jak tři čtvrtiny objemu léčiv, distribuovaných v České republice.

Dle TZ

www.avel.cz.

 

Autor: MUDr. Olga Wildová