Medicína

Co je dobré mít v létě vždy při ruce


Kategorie: Aktuality 
10.srpen 2019

V létě, v čase dovolených více cestujeme, užíváme si, zkoušíme nové a nepoznané nebo se vracíme k osvědčeným místům a aktivitám. Na některé věci bychom ale neměli zapomínat, obzvlášť při cestování, kdy ochutnáváme nové pokrmy, stravujeme se na pochybnějších místech a dny trávíme stále na přímém slunci.

Láhev s vodou je často omílané téma, které má však své opodstatnění. Přísun dostatečného množství tekutin je nezbytný obzvlášť v parném létě, a spoléhat, že po cestě bude možnost pořídit si nebo koupit nezávadnou pitnou vodu, se nemusí vyplatit. Užitková voda je dobrá na zchlazení a omytí rukou, pít ji je přílišný risk s případnými nepříjemnými následky v podobě střevních potíží. Lahev s vodou se hodí nejen proto, abyste se nenakazili při konzumaci závadné vody, ale i pokud už nějaký akutní trávicí problém nastane. Průjem dokáže člověka pořádně dehydratovat a dostatečný pitný režim vás může uchránit před pobytem v nemocnici. Do vody přihoďte rehydratační roztok nebo iontový nápoj, který dodá potřebné minerály a cukr.

Dezinfekční gel na cesty se vždy vyplatí dát do příručního zavazadla. Ne vždy je možné si po toaletě či před jídlem omýt ruce v nezávadné vodě. Hygiena je velmi důležitá a obzvlášť, když se vydáme na dovolenou nejen do exotických destinací.

Probiotický doplněk stravy lze využít celé léto. Pomáhá totiž vracet narušenou střevní mikroflóru do normálu a překonat nepříjemné následky.  Neměl by chybět v kufru do zahraničí, v tašce na chatu ani v batohu na festival, kde je riziko nevhodných hygienických podmínek větší. Na trhu jsou probiotické komplexy vhodné nejen na cesty. Obsahují speciální kombinaci dvou probiotických kmenů s vysokým obsahem živých kultur - prebiotika a prospěšnou kvasinku S. Boulardii. Dle TZ.

www.focus-age.cz 

 


 

Autor: MUDr. Olga Wildová