Medicína

Aterosklerotické pláty


Kategorie: Ateroskleróza Aktuality 
21.srpen 2019

Aterosklerotické pláty vznikají postupným usazováním tukových částic (cholesterolu), ale také bílých krvinek, buněk imunitního systému a dalších odumřelých buněk. V tepnách je mohou mít i mladí lidé, kterým v počáteční fázi nemusí působit žádné potíže. Postupné zvětšování plátu ale omezuje průtok krve krevním oběhem a z člověka se obvykle stává pacient s cévním onemocněním.

Aterosklerotický plát je možné si představit jako „nános“ uvnitř tepny, který může mít různou velikost, tvar i složení. Podle toho, kolik tuku obsahují, se pláty dělí na stabilní a nestabilní. Stabilní aterosklerotické pláty mají nízký obsah tuků a nemají sklony k prasknutí. Oproti tomu nestabilní aterosklerotické pláty obsahují více tuků, mohou prasknout a může z nich vzniknout krevní sraženina, která částečně nebo úplně omezí průtok krve tepnou.

Aterosklerotické pláty se mohou šířit jak směrem dovnitř tepny, tak i podél její stěny. Růst plátu směrem dovnitř zužuje průměr tepny a omezuje tok krve. Pokud plát vzniká podél vnitřní stěny tepny, způsobuje její tuhnutí.

Pláty mohou vznikat jak ve věnčitých tepnách okolo srdce, tak v mozkových tepnách nebo tepnách dolních končetin. Postižena jimi může být i aorta. Podle toho, kde se nacházejí, mohou v případě prasknutí způsobit vážnou komplikaci, jako například srdeční infarkt nebo cévní mozkovou příhodu (mrtvici).

Způsobů, jak minimalizovat riziko usazování tukových částic v tepnách, je více. Pomoci mohou: omezení konzumace tučných jídel, odlehčení jídelníčku,  častější požívání zeleniny. Tepnám a srdci neprospívá ani nadměrné solení. Pravidelný pohyb! (Nedostatečná fyzická aktivita patří k rizikovým faktorům aterosklerózy). Přestat kouřit. Napořád. Nepodceňovat léčbu vysokého krevního tlaku a kontrolovat hladinu cholesterolu v krvi.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/syc-20350569

https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2005/04/12.pdf

Dle článku: Mgr. Petry Kováčové

www.ulekare.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová