Zuby

Správná dentální hygiena snižuje riziko rakoviny či mrtvice


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky Zuby 
16.srpen 2019

Dentální hygiena není důležitá jen pro stav chrupu a parodontu, ale i pro celkové zdraví. Výzkumy předních mikrobiologů totiž stále častěji přinášejí důkazy o spojitosti onemocnění parodontu (tkání, které „drží“ zuby v čelistní kosti) s výskytem kornatění tepen, mrtvice, cukrovky, revmatoidní artritidy, rakoviny i s předčasnými porody.

Ústní dutina má stejně jako jiné části těla (například trávicí trakt, reprodukční orgány či kardiovaskulární systém) svůj specifický mikrobiom, dokonce druhý největší po mikrobiomu střevním. Toto společenství mikrobů, specifických pro danou lokalitu v těle, zajišťuje bakteriální rovnováhu, a tím i imunitu. Pokud jej ovšem infikuje cizí mikroorganismus, vyvolá nejprve zánět (v ústech se nazývá gingivitida), který později způsobuje úbytek kosti nazývaný parodontitida a nakonec se stane zánětem celkovým. Mikroorganismy a jejich toxické produkty migrují z postižené oblasti krevním řečištěm do celého těla – cév, srdce, trávicího traktu, reprodukčních orgánů atd., kde způsobují další zdravotní problémy

Během těhotenství se zánětlivé procesy mohou krevním oběhem rozšířit z dutiny ústní až do placentárních oblastí a vést k potratu nebo předčasnému porodu. Navíc způsobují i nepříznivé změny placenty, jejichž důsledkem je nižší porodní hmotnost dítěte. Může také dojít k poškození tkání plodu, čímž se zvyšuje riziko jeho onemocnění či dokonce smrti. Některá poškození se projevují až v průběhu života různými onemocněními.

Následná snížená imunita matky může po porodu způsobit celoživotní následky, včetně agresivního průběhu onemocnění parodontu. Základem je léčba parodontitidy a gingivitidy v čase plánovaní těhotenství, nejlepší je však prevence vzniku těchto onemocnění v rámci pravidelných návštěv dentální hygieny. Parodontitida je také jednou z příčin revmatoidní artritidy způsobující destrukci kloubních chrupavek a přilehlé kosti. (Pro zajímavost první souvislost těchto dvou onemocnění prokázal již vlastně Hippokrates, který vyléčil revmatoidní artritidu vytrhnutím parodontálně postiženého zubu.)

Velká pravděpodobnost vzniku onemocnění parodontu existuje také u diabetiků. Přispívá ke zvýšení hladiny cukru a tím zhoršuje onemocnění parodontu. Prevencí i léčbou parodontitidy lze s zdravotní stav diabetika pozitivně ovlivnit.

Škodlivé mikroorganismy z dutiny ústní a jejich toxické produkty mohou způsobit i maligní změny v buňkách trávicího ústrojí, jak rovněž uvádějí četné statistiky a studie (zcela vyloučeni byli kuřáci). Jedná se především o častější výskyt rakoviny v dutině ústní (jazyk, jícen) a dále celého trávicího traktu, nejčastěji žaludku, slinivky, střev a konečníku.

Pravidelnými návštěvami dentální hygienistky lze předejít onemocněním v dutině ústní (vzniku zubního kazu a onemocnění parodontu), ale i dalším zdravotním komplikacím. Onemocnění parodontu podle Světové zdravotnické organizace postihuje zhruba 80 procent lidí.

Údaje dentální hygienistky z kliniky EUC Premium Mgr. Hany Kučové, DiS.

Dle TZ

www.euc.cz

 

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová